Hrvaška levičarska vlada v sodelovanju s HDZ hoče preprečiti referendum o volilnem sistemu

Združenje V imenu družine, ki ga vodi karizmatična zdravnica in nekdanja novinarka Željka Markić (na sliki), je 5. oktobra 2014 zaključilo zbiranje podpisov za razpis referenduma o volilnem sistemu. Zbiranje podpisov je potekalo pod geslom "Izbirajmo poslanke in poslance z imenom in priimkom".

Ker se največje stranke na Hrvaškem bojijo, da bi nov volilni sistem, premešal karte na političnem parketo so se, kljub sovražnemu medsebojnemu odnosu, združile proti civilni družbi, ki zahteva spremembe.

Združenje V imenu družine je zbralo preko 380.000 podpisov, kar je precej več od potrebnih 375.600 podpisov, da bi izpolnili zakonski kriterij za razpis referenduma. Vendar pa so sedaj v levičarski SDP in desno sredinski HDZ združili moči in trdijo, da je potrebno, k volilnim upravičencem šteti tudi Hrvate v izseljeništvu. V tem primeru pa je skupno število volilcev okrog 4.500.000 in bi bilo potrebno za razpis referenduma zbrati 450.000 podpisov.

Stališče SDP in HDZ je nevzdržno, saj hrvaški volilni upravičenci v izseljeništvu nimajo avtomatične volilne pravice, ampak jo z vsakimi volitvami znova pridobijo tako, da najkasneje 10 dni pred volitvami zahtevajo vpis v volilni imenik. Skupno število volilnih upravičencev za vsake volitve na Hrvaškem se ne določa le iz uradnih evidenc, ampak tudi na podlagi tistih Hrvatov po svetu, ki zahtevajo vpis v vsakokratni volilni imenik. Hrvaška volilna komisija ob zbiranju podpisov za referendum ni pozvala Hrvatov po svetu, da zahtevajo vpis v volilni imenik, zato števila volilnih upravičencev iz tujine v času zbiranja podpisov sploh ni mogoče ugotoviti. Edini veljavni volilni register je tako register vseh hrvaških polnoletnih državljank in državljanov z volilno pravico, ki živijo na Hrvaškem. Poleg tega mora organizator zbiranja podpisov prijaviti lokacije zbiranja podpisov, to pa lahko stori samo na Hrvaškem.

Tudi ta primer iz Hrvaške kaže, da se politika ne more poenotiti skorajda o ničemer drugem kot ob zatiranju civilnodružbenih iniciativ. Spomnimo. V Sloveniji je bilo največje politično poenotenje v zadnjih 20 letih, ko so družno vse politične stranke leta 2013 radikalno omejile referendume in pri tem grobo onemogočile demokratično razpravo. Enako se sedaj z združenim nastopom SDP in HDZ dogaja na Hrvaškem. Upajmo, da bo združenje v Imenu družine, ki je največja civilnodružbena organizacija v srednji Evropi, premagala združene hrvaške politike.

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top