Vlada še vedno ni izkopala posmrtnih ostankov iz množičnega morišča - Huda jama

V teh dneh naj bi se začel izkop posmrtnih ostankov iz jaška I. na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami, sledil bo prenos posmrtnih ostankov in njihov pokop v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Izvedba izkopa, prenosa, pokopa in dokončne ureditve je predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta.

S tem se bo zaključilo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine in tako bo izpolnjena odgovornost države, ki je dolžna poskrbeti za civilizacijski pokop vseh žrtev vojne in povojnih pobojev. S številnimi majhnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek.

Pri pripravi potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami ter zagotovili primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev, so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki različnih področij, prav tako je potekalo aktivno usklajevanje dela državnih organov, Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organov lokalne samouprave ter drugih organizacij. V postopkih je sodeloval Urad Predsednika Republike, s Komisijo pa se je večkrat srečal tudi predsednik RS Borut Pahor.

Skrajni čas je, da država opravi ne samo izkop izvensodno umorjenih, temveč sproži postopke za DNK identifikacijo posmrtnih ostankov ter začne s preiskavo, kdo je organiziral in izvedel največje množične poboje v slovenski zgodovini. O vsem tem predsednik Borut Pahor in vladajoča elita še vedno molčijo.

Dela izkopa in prekopa bodo predvidoma potekala v naslednjih fazah:
 
1. Prenos posmrtnih ostankov iz kostnice v rudniku in njihov pokop na območju Spominskega parka Dobrava;
2. izkop posmrtnih ostankov iz jaška I.;
3. začasna shranitev izkopanih posmrtnih ostankov iz jaška I. v začasno kostnico v Barbara rovu v Hudi jami;
4. antropološke in arheološke analize (pod nadzorom Inštituta za sodno medicino);
5. pokop žrtev iz jaška I. v pokopno polje na območju Spominskega parka Dobrava;
6. ureditev pokopnega polja;
7. priprava poročila o izvedbi in ugotovitve analiz in
8. ureditev območja rudnika po opravljenih delih.

 

Avtor

Mateja Lorbar

Družbena aktivistka in analitik slovenske družbe. S svojim možem in s tremi otroki živi v manjšem slovenskem kraju.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top