Baby BooM - ''Leto nerojenega otroka!'' v Zveznih državah v ZDA

Po vseh Združenih državah Amerike se sprejemajo zakoni v korist nerojenim otrokom in njihovim mamam tako, da se lahko ob koncu zakonodajnega obdobja v ameriških zveznih državah strinjamo glede ene stvari: v zadnjem letu sta zmagovalca nerojeni otrok in njegova mama! V obravnavi je bilo veliko prolife zakonov in veliko jih je bilo tudi sprejetih. 

Zakonodajne pobude med drugim obsegajo: a) zahteve za več informacij o ''tabletah za preprečitev splava v teku oz. za zaustavitev postopka kemičnega splava (gre za poskus reševanje otroka potem, ko je mama že zaužila tabeto, ki povzroči kemični splav, a si nato premisli); b) omejitev končanja nosečnosti s kemičnimi sredstvi; c) zaščita nerojenih otrok, ki že čutijo bolečino; č) zaščita živečih nerojenih otrok pred grozljivim ''razkosavanjem''; d) zaščita otrok, ki so splav preživeli; e) spremembe ustave v korist življenja, omejitve in prepovedi splava.

Žal so nekatere država sprejele tudi zakone v škodo neorjenih otrok ter njihovih mater

Preden se poglobimo v te opogumljajoče novice je potrebno vedeti, da so v zveznih državah, kjer ima demokratska stranka veliko večino sprejeli tudi zakone, ki prežijo na najšibkejše člane naše družbe. V novembru so tako v Massachusettsu sprejeli zakon, ki dovoljuje splav po štiriindvajsetih tednih, temelji pa na domnevni prizadetosti oz. omejenosti otroka. Prav tako so šestnajstletnim dekletom zagotovili, da do splava lahko dostopajo brez vednosti svojih staršev. Veto guvernerja Charliesa Bakerja ni bil upoštevan.

Nadalje. V začetku leta 2021 je Virginijski guv. Ralph Northam v seji razveljavil prepoved o financiranju splava s strani zvezne države. To so storili pod okriljem Affordable Care (Obamacare). V Washingtonu so  nedavno v tek pognali zakon, ki financira splav dostopen študentom, z le nekaj izjemami.

Havaji so sprejeli zakon, ki dovoljuje ljudem, ki nimajo zdravniške izobrazbe, da izvršujejo zgodnje splave. Nova Mehika je razveljavila zakon, ki je bil v veljavi že pred Roe v. Wadeom, ki je splav omejeval. Nova Mehika je tako ostala brez vsakršnih pro-life zaščit, legalizirala pa je tudi evtanazijo.

To so posledice izvolitve voditeljev, ki so nasprotni in sovražni cilju gibanja pro-life. Na srečo jih je bila v primerjavi s pro-life zakoni takih sprejeta le peščica.

Zakonodajne zmage v korist nerojenih otrok ter njihovih mater

Informacije o tabletah za zaustavitev splava (APR)

Ti zakoni so večkrat poimenovani ''druga možnost za življenje,'' (A Second Chance at Life) saj od  ustanov, kjer opravljajo splave, zahtevajo, da matere obvestijo o možnostih prekinitvi učinka kemijskega splava z dvema tabletama. To lahko storijo le, če si mati premisli po zaužitvi prve tablete, ne pa že druge. APR zakonodaja je bila predstavljena v desetih zveznih državah.

Indiana, Montana in Zahodna Virginija so ga uspešno sprejele, kar pomeni, da je v ZDA zdaj 13 zveznih držav, ki od ponudnikov splava zahtevajo polno obveščanje žensk glede te morebitne možnosti rešitve življenja.

V Louisiani prav tako računamo na pro-life voditelje, da bodo zakon kmalu sprejeli.

V Južni Dakoti so do leta 2021 noseče matere o APR obveščali le prek spleta, zdaj pa so ga nadgradili z zahtevo, da morajo ženske obvestilo o APR dobiti po prvi prejeti tableti.

Spremembe k ustavi zveznih držav

Med nedavno sejo so Kansas, Kentucky in Iowa predstavile predloge, da bi spremenili ustavo tako, da bi preprečili aktivističnim sodiščem možnost sklicevanja se na ''pravico'' do splava v ustavi.

V Kansasu se bo na glasovanju avgusta 2022 pojavila možnost obkrožiti ''Cenimo oba'' (Value Them Both). V Kentuckyju pa bo novembra istega leta možno obkrožiti ''Ni pravice do splava'' (No Right to Abortion).

Iowa je na dobri poti, da bo v državi možno glasovati za ''Zaščitimo življenje'' (Protect Life Amendment).

Omejitve kemične prekinitve nosečnosti

Zakonodajno obdobje 2021 je vsebovalo mnogo zakonov, ki ozaveščajo o nevarnosti kemijskih splavov. V njih je govora o: uveljavitvi določbe o tem, da morajo ustanove uporabljati protokole kot npr. utemeljeno privolitev; ta zahteva zdravnikovo prisotnost pri materini odločitvi, kar onemogoča ''Do-It-Yourself'' splave; zahteva tudi poročanje o zapletih; in zahteva za licenco pri distributerjih.

Pet držav-Arizona, Arkansas, Indiana, Ohio, in Montana-so omejili kemijske splave. V Oklahomi pravkar poteka proces potrditve, podobno pa je tudi v Texasu.

Zaščita otrok, ki so preživeli splav (BAIPA)

BAIPA ali ''Born-Alive Infants Protection Act'' otroku, ki je preživel poskus splava zagotovi enako oskrbo kot vsakemu drugemu otroku, ki se rodi v enakih letih. Osemnajst zveznih držav je že predstavilo BAIPA osnutke.

V Kentuckyju je zakonodajna oblast BAIPA že odobrila, navkljub nepodpisane guv. Andy Beshear, ki zavzema stališče splava.

V Montani bodo o sprejetju BAIPA leta 2022 na referendumu odločali volivci.

Omejitev končanja življenja nerojenega otroka, ko je zaznano bitje njegove srca (t.i. heartbeat bill)

Arkansas je sprejel skoraj popolno prepoved splavov, ki bodo prišli v veljavo devetdeset dni po zakonodajnem obdobju. Oklahoma in Južna Karolina sta sprejeli osnutke o srčnem utripu, a je v Južni Karolini pro-splav lobi zakon že izzval. Idaho in Oklahoma sta že sprejela zakone, ki bi znatno omejili in tudi prepovedali splav – seveda ko bodo sodišča dovolila zveznim državam, da prepovedo splav.

V Texasu so sprejeli osnutke zakona Texas Right to Life's Pro-life Priority Agenda bill. Potem, ko bo osnutek šel v senat zvezne države na končno glasovanje, bo poslan guv. Gregu Abbotu. Osnutek vsebuje tri pro-life elemente: 1) prepoved splava v primeru, ko je splav utemeljen na lastnostih otroka, kot npr. barva kože in spol; 2) prepoved možnosti splava po odkritju utripa, začel bo delovati v dveh letih; in 3) popolna prepoved splava, za razloge, ki niso skrb za materino zdravje ali zdravje otroka. V praksi bo v štirih letih.

Seznanitev o predrojstvenem (prenatalnem) in porojstvenem (postnatalnem) downovem sindromu

Rastoče zanimanje in zgledovanje po Pensilvanijinih ''Chloe's law'' se kaže v zakonih, ki se zavzemajo za izobraževanje družin o skrbi za osebo z Downovim sindromom. Pokaže jim, kako lahko tudi prizadet posameznik živi polno in izpopolnjujoče življenje, s pravo pomočjo. Ti zakoni družinam zagotovijo tudi dovolj pomoči takšnih in drugačnih oblik iz njihovih lokalnih skupnosti. Idaho in Mississippi sta jih že uzakonila.

Prepoved splava, ki temelji na specifičnih lastnostih dojenčka

Zakoni, ki stojijo nasproti diskriminaciji otrok, onemogočajo splavitev otroka, če razlog za splav tiči v otrokovem spolu, rasi, ali morebitni prizadetosti. Podobne osnutke so predstavili že v petnajstih zveznih državah.

Arizona je sprejela zakon, kjer ni mogoče opraviti splava zaradi ''genetskih nepravilnosti otroka.'' V Južni Dakoti je tako onemogočeno končati življenja nerojenih otrok, če so bili predrojstveno diagnosticirani z Downovim sindromom.

Podpora nosečim materam

Med najnovejšo sejo so Arkansas, Tennessee in Texas vse predstavile zakon EMMA ali ''Every Mom Matters Act.'' Zakoni bodo odstranili prepreke, ki oddaljujejo izbiro življenja materi. Nosečnicam bo zagotovljena primerna zdravstvena in drugačna podpora, vse kar je potrebno,  da bodo lahko rodile zdrave otroke. Več kot lahko pomagamo pomoči potrebnim mamicam, ko jim pomagamo reševati težave z ljubeznijo in podporo, manj je verjetno, da bodo obiskale bolnišnico z namenom opraviti splav.

Arkansas je kot prva zvezna država uveljavil EMMA. V Texasu so zakone v senatu že odobrili, prav tako zakon lepo napreduje v Tennesseeju. V Missouriju so korak več naredili s sprejetjem zakona, ki zagotavlja financiranje neprofitnih organizacij, ki hočejo pomagati materam v stiski.

Ultrazvok

Arkansas je prenovil in okrepil svoj zakon glede ultrazvoka, ki zdaj bolj spominja na NRLC (National Right to Life) model. Pred spremembo so v bolnišnicah materi pokazali ultrazvočno sliko otroka, če so ga opravili pred splavom. Prenovljena različica zakona od bolnišnic zahteva obvezen ultrazvok pred splavom in jih predstaviti materi, če tako hoče. Študije so pokazale, da je ultrazvok pred splavom (v 98 %) potreben tudi zato, da se določi starost otroka in tudi, kateri splavni postopek izpeljati.

Montana od bolnišnic zahteva možnost, da mati vidi sliko ultrazvoka, v Indiani pa nosečnica to sliko dobi brez stroškov.

Druge vredne omembe

V Arkansasu so sprejeli zakon, ki ščiti ugovor vesti pri zdravstvenih delavcih, ki bi drugače bili prisiljeni sodelovati pri splavnem postopku. Sprejeli so tudi zakon, ki prepoveduje sodelovanje šol z organizacijami kot Planned Parenthood, od bolnišnic, kjer se dogajajo prekinitve nosečnosti, pa zahteva podpisano pogodbo z bližnjo ambulanto za pomoč v nujnih primerih.

V Montani so z zakonom zaščitili dojenčke v dvajsetem tednu nosečnosti. Prav tako so sprejeli zakon, ki državi omogoča prekinitev sodelovanja glede zagotavljanja zavarovanja, ki pokriva tudi splav. Guvernerju Gregu Gianforteju so poslali osnutek, ki naj bi več denarja usmeril k javnim objektom in podeželnim klinikam, kot aborcijskim podjetjem.

Južna Dakota je sprejela zakon, ki staršem poda alternative splavu v obdobju med nosečnostjo in kratek čas po njej, ko je otrok prepoznan z usodno diagnozo. Wyoming otroka po novem zakona prepozna kot ločeno žrtev od svoje matere, če je ta žrtev napada ali umora.

Jasno je, da življenje zmaguje. Nujno potrebno je, da smo v sprejemanju teh zakonov osredotočeni na otroka in njegovo mater.

Ljudje, ki podpirajo splav, nadaljujejo s svojim izkoriščanjem žensk za politične pridobitve. Pro-life skupnost pa nasprotno išče rešitve, ki koristijo obojim, materam in nerojenim otrokom.

Še več podobnih zakonov bo po današnji seji sprejetih, o njih bomo slišali tudi po poročilih.

Hvala vsem članom pro-life gibanja, saj brez vas teh sprememb ne bi bilo.

prevod Nace Zupančič

izvirni članek: https://www.lifenews.com/2021/05/14/year-of-the-unborn-baby-states-have-passed-dozens-of-pro-life-bills-to-save-babies-from-abortion/

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top