Bilo je kot v trilerju - dogajanje v Evropskem parlamentu

Bilo je kot v trilerju, toda prejšnji konec ne bi mogel biti boljši za zagovornike največje državljanske pobude Evropske Unije, EDEN IZMED NAS. Evropski Parlament še ni doživel tako odkrite, poštene in kvalitetne razprave o sprenevedanju Evropske Unije glede enake zaščite vsakega človeškega bitja od spočetja naprej.

Kaj se je dogajalo v zakulisju?

Dva dneva pred predstavitvijo pobude je Odbor državljanov (Citizens’ Committee), prejel pismo s spremenjenim osnutkom programa predstavitve. Program predstavitve so spremenili brez dogovora z Odborom državljanov. Vodstvo Evropskega parlamenta je poskusilo nameniti čim manj časa predstavnikom pobude Eden izmed nas, tako da ga je namenil več poslancem. Določeni evropski poslanci  so pač hoteli predavati predstavnikom 1.700.000 podpisnikov, namesto da bi jih poslušali.

Posebno šokantno je bilo, da je bila v spremenjenem poteku v  prvem krogu namenjena beseda štirim evropskim poslancem in dvema komisarjema,  preden bi se sploh omogočilo civilni družbi, da predstavi svojo pobudo. Kot da to ni dovolj, so bili Evropskemu poslancu, ki je javno izjavil, da je njegov namen sodelovanja na javni predstavitvi rušiti iniciativo Eden izmed nas in jo je poskusil očrniti s sovražnim govorom kot “čredo religioznih ekstremistov” zagotovljeni trije termini.

Protesti so zalegli

Protestno pismo z nujno prošnjo za spremembo vsebine predstavitve je bilo poslano 10. aprila v zgodnjih jutranjih urah predsedniku Martinu Schulzu in štirim šefom parlamentarnih komisij, ki naj bi podali svoje mnenje na predstavitvi.

Dopoldan, ko se je prostor napolnil s 400 predstavniki civilne družbe, ki so željno pričakovali predstavitev, je Gregor Puppinck, predstavnik Državljanskega komiteja ´Eden izmed nas´ zagrozil z odpovedjo predstavitve, če Parlament ne bo zavrnil omejevanja svobode izražanja o pobudi ´Eden izmed nas´.

Končno, ob 9.15, se je predstavitev začela s petnajstminutno zamudo, vendar z upoštevanimi predlogi civilne družbe. Od tega trenutka dalje smo spremljali najboljšo razpravo, kar jih je kdaj bilo v Evropskem Parlamentu o prepovedi financiranja vsake dejavnosti, ki vključuje ali  predpostavlja uničenje človeških zarodkov Evropski Uniji.

Gregor Puppinck, ki je govoril v imenu Eden izmed nas, je otvoril srečanje z besedami: “Naša zahteva je preprosta, jasna in v skladu z zakonodajo EU. Zahtevamo vključitev etične klavzule v finančno regulacijo EU, ki bo eksplicitno izključevala vsako uničenje človeških zarodkov."

Sledili sta dve tematski predstavitvi; ena o raziskavah na zarodkih, ki jo je podal prof. Filippo Vari. V njej je formuliral poziv k zakonski usklajenosti z razsodbo Evropskega sodišča za pravice v zadevi Brüstle, ki pojasnjuje, da človeškemu zarodku pripada zakonska zaščita od spočetja dalje. Drugo predstavitev je podala Sophia Kuby, direktorica European Dignity Watch, o razvojni pomoči EU in splavu. Njena predstavitev je razkrila, da EU financira splav širom po svetu. Pozvala je Evropsko komisiljo k dvigu etičnih standardov pri svoji razvojni pomoči in politiki javnega zdravja.

Številne izjave Evropskih poslancev so močno podprle poziv k začetku zakonodajnega postopka za prepoved podpore EU dejavnostim, v katerih se uničujejo zarodki.

Predstavniki Eden izmed nas in pobudi naklonjeni evropski poslanci so podajali jasna, argumentirana mnenja, trdna dejstva in znanstvene dokaze v podporo svojim trditvam. Večina Evropskih poslancev, ki je iniciativi nasprotovala, pa je poskušala prekositi drug drugega z neutemeljenim kritiziranjem, namernimi napačnimi interpretacijami ciljev iniciative češ da so proti ženskam, proti razvoju in z drugimi neresničnimi in žaljivimi trditvami, ki bi se jim zlahka izognili, če bi se potrudili vsaj prebrati besedilo pobude.

Izjava Europske Humanistične Federacije je bila značilen način neargumentiranega, zavajajočega in žaljivega nastopa proti iniciativi.

Puppinck je zaključil srečanje rekoč, da bi zavrnitev iniciative Eden izmed nas, ki izpolnjuje vse kriterije Evropske komisije, pomenila zlorabo moči. Komisija je že preverila in potrdila, da zakonski predlog Eden izmed nas spada med pristojnosti EU, spoštuje Evropski zakon in temeljne pravice. Nadalje, politična legitimnost iniciative je dokazana z zbranim skoraj dvojnim številom zahtevanih podpisov. (1.7miljonov registriranih, preko 2 miljona prejetih).

Puppinck  je vztrajal, da presoja o politični primernosti iniciative, ni stvar Evropske Komisije. V skladu s participatorno demokracijo, ki je zapisana v Lizbonski pogodbi, je dolžnost Evropske komisije,  da odgovori na peticijo in začne polnopraven zakonodajnega procesa v skladu z zahtevami Eden izmed nas.

Nerojeni otroci dobili besedo v Evropskem parlamentu

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top