• Naj odločijo ljudje in ne politika!

Avstralski predsednik vlade podprl referendum

Avstralski premier Tony Abbott je sporočil, da njegova konservativna vlada ne bo podprla ukinitve zakonske zveze žene in moža in posvojitev otrok v istospolne zveze. Po parlamentarnih volitvah leta 2016 je v primeru zmage napovedal možnost izvedbe referenduma o tem vprašanju, če bodo na to temo kar naprej pritiski, s kakršnimi se že več kot deset let soočamo tudi v Sloveniji. Tudi v Avstraliji, ki je ena od držav, ki ji vsi priznavajo eno najvišjih ravni spoštovanja človekovih pravic, bodo očitno imeli referendum o tem, pri nas pa Ustavno sodišče po zahtevi Združene levice že več kot štiri mesece odloča ali je referendum o teh vprašanjih dopusten! Ali pri nas res moramo biti posebni po vseh norostih, ki si jih izmišljajo največji ekstremisti v družbi?

Premier Tony Abbott je izjavil, da resno razmišlja o tem, da bi Avstralci o ukinitvi zakonske zveze žene in moža ter o posvojitvah otrok v istospolne zveze odločali na referendumu po naslednjih volitvah. Abbott je nedavno sklical koalicijski sestanek, na katerem je preveril podporo ohranitvi zakonske zveze žene in moža. Velika večina je bila za ohranitev sedanjega statusa.

Abbott je med zasedanjem parlamenta v odgovoru na poslanska vprašanja ponovil, da bodo ministri podprli zakonsko zvezo žene in moža. Po razpravi na koalicijskem sestanku je Abbott omenil, da bi lahko po naslednjih volitvah izvedli referendum in s tem dali besedo volivcem. 

"Na naslednjih volitvah bosta dve strani z zelo različnimi stališči. Opozicijski člani želijo, da odločijo politiki, ta vlada pa želi, da odločijo ljudje. " Tony Abott

Ministrica za zunanje zadeve Julie Bishop je prav tako podprla vključitev volivcev v proces. Po poslanskih vprašanjih je zapisala na Twitterju : "Moje mnenje je, da morajo Avstralci neposredno odločati o tem vprašanju. " Tudi minister za socialne zadeve Scott Morrison je izrazil svojo podporo referendumu in dejal, da morajo o zadevi odločiti Avstralci: "Na naslednjih volitvah se bo glasovalo o tem, kdo bo odločal o tej zadevi po volitvah in naše stališče je, da morajo o tem odločiti Avstralci, ne politiki, ne sodniki, ampak ljudje."

Da bi lahko prišlo do ukinitve zakonske zveze žene in moža ter spremembe ustave z referendumom, je v Avstraliji potrebna dvojna večina, večina federativnih držav ter splošna nacionalna večina. Za uspeh na referendumu zadošča večina, vendar rezultat ne zavezuje vlade.

Senator Abetz je v okviru razprave opozoril še na eno zelo pomembno dejstvo: tudi homoseksulaci in lezbijke imajo deljeno mnenje glede legalizacije homoseksualne zakonske zveze. Zato je prav, da damo besedo tudi njim.

V Avstraliji in Sloveniji.

V.V.

 

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top