Dr. Franc Strle: Nisem doživel, da bi me kdo prosil, da mu aktivno pomagam umreti!

Dejstvo je, da pri ljudeh pride do spočetja, da se rodimo in da tudi umremo. In umremo vsi. Umrli bomo vsi. Smiselno je in potrebno, da se tega zavedamo. Zgleda, da sedanja družba, in to se zmeraj bolj pojavlja, smrt pritiska vse bolj na rob. Ampak smrti se ne da izogniti. In zato je boljše in bolj smiselno, da o njej razmišljamo, seveda s trezno glavo.

Kaj narediti, da bo ta smrt kolikor toliko, da ne bo prehuda, predvsem pa, da bo dostojanstvena. Po eni strani se je treba na smrt do določene mere pripraviti. To je včasih smiselno in se da. Po drugi strani se je pa treba pogovarjati in jaz podpiram to razpravo danes. Mislim, da bi bilo bolj smiselno s stališča splošnega pomena, da bi se izrazito pogovarjali o paliativnih ukrepih, kot pa o evtanaziji. In mislim, da bi bilo nujno potrebno okrepiti z medicinskega stališča paliativno medicino. Na druge stvari se jaz ne spoznam toliko. Me pa silno žalosti, ker gre, po moji oceni, za vse hujšo odtujenost. Tisto, kar zelo zelo moti je, da ljudje ne živijo, na primer s svojimi starši pet, šest let, nikoli ne pridejo na obisk, potem pa naenkrat je s staršem nekaj narobe, ga pograbijo, zapeljejo v bolnišnico in potem zahtevajo in pričakujejo kaj se bo vse za tega bolnika naredilo, za tega človeka. Seveda je treba narediti. Ampak te zahteve morajo biti uravnotežene in ne smejo biti v nasprotju z interesi bolnika. Torej, ne sme se zahtevati stvari, ki niso izvedljive. In tukaj paliativna medicina in splošna klima to bi se moralo bistveno spremeniti in izboljšati.

Glede paliativne medicine, mogoče so res posamezniki, videli smo, mislim, da 57% ste rekli, da podpirajo evtanazijo. Jaz mislim, da ljudje, ki so to odgovarjali ne vedo čisto natančno za kaj je šlo. Ampak če pa pogledamo tiste, ki v resnici umirajo, ki so neozdravljivo bolni, jaz sem delal v intenzivni enoti sedem, osem let, sem delal z bolniki dolgo dolgo časa. Nisem doživel, da bi me kdo prosil, da mu pomagam umreti, da mu aktivno pomagam umreti. Mogoče so gledanja pred smrtjo drugačna, kot gledanja ali razpravljanja o tej zadevi precej pred tem.

Dr. Franc Strle je predstavnik Zdravstvenega sveta R. Slovenije.
Seja Odbora za zdravstvo, Državni zbor (4. 2. 2015)
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top