Zakaj je danski Svet za etiko odsvetoval legalizacijo evtanazije?

Glede na nedavno objavljeno poročilo je velika večina danskega sveta za etiko odsvetovala legalizacijo evtanazije na Danskem.  16 od 17 članov odbora je izrazilo odločno nasprotovanje odobritvi evtanazije na Danskem in sklenilo, da je "v zvezi z našim temeljnim pogledom na človečnost preveč ogroženo, da bi na Danskem uvedli evtanazijo". Le en član Sveta ni v celoti nasprotoval uzakonitvi evtanazije, vendar je vseeno izrazil previdnost glede potrebe po ustrezni ureditvi vsake take prakse.

Oregon in Nizozemska

Pri ocenjevanju etičnosti legalizacije evtanazije je Svet preučil različno prakso v ameriški zvezni državi Oregon in na Nizozemskem. Po preučitvi učinkov legalizirane evtanazije v teh krajih je večina članov Sveta menila, da "že sama prisotnost ponudbe evtanazije lahko odločilno spremeni naše predstave o starosti, prihodu smrti, kakovosti življenja in o tem, kaj pomeni upoštevati druge. Ko evtanazija postane možnost, je tveganje, da bo vplivala na stališča nekaterih družbenih skupin, preveliko". Na Nizozemskem je bila evtanazija dejansko dekriminalizirana s sodno odločbo leta 1984, nato pa jo je leta 2001 uzakonil parlament. V prvem letu je bilo zabeleženih 1.882 smrti. To število se je leta 2020 povečalo na 6.938, kar je predstavljalo 4,1 % vseh smrti na Nizozemskem v tem letu. Zdravnikom je dovoljeno, da bolnikom z demenco dajo evtanazijo brez predhodnega dogovora o času in načinu dajanja evtanazije. Oregon je leta 1997 uzakonil samomor z zdravniško pomočjo, potem ko je bil leta 1994 sprejet Zakon o dostojanstveni smrti (Death with Dignity Act - DWDA). Ta je zdravnikom dovoljeval predpisovanje smrtonosnih zdravil za samozdravljenje duševno sposobnim prebivalcem Oregona, starejšim od 18 let, ki trpijo zaradi neozdravljive bolezni in bodo verjetno umrli v šestih mesecih.

Predsednik Sveta opozarja, da bi evtanazija "preveč škodovala" ljudem

Predsednik danskega Sveta za etiko Leif Vestergaard je izjavil, da širši vpliv legalizacije evtanazije daleč presega posameznike, ki želijo končati svoje življenje z evtanazijo. "Pomoč pri umiranju je lahko prava izbira za nekaj ljudi, vendar škodi mnogo preveč drugim," je trdil.  Njegovemu glasu nasprotovanja so se pridružili tudi drugi, ki so se vključili v razpravo. Sindikat zdravnikov na Danskem je dejal, da "aktivna evtanazija ne bi smela biti možnost". Helga Schultz, predsednica organizacije, je izjavila, da bi se morala zdravniška skupnost osredotočiti na to, "kako olajšati".  Tudi Brita Jørgensen, predsednica poklicnega združenja medicinskih sester za paliativno oskrbo, je poudarila potrebo po lajšanju simptomov in izpostavila, da zdravstveni delavci za to potrebujejo "več sredstev in znanja".

Poziv k osredotočenju na paliativno oskrbo

Catherine Robinson, predstavnica pravice do življenja v Združenem kraljestvu, je dejala: "Spodbudno je, da danski svet za etiko upošteva zaskrbljujoče prakse drugih ozemelj, ki so legalizirala evtanazijo."  "Vse preveč jasno je, da se po legalizaciji evtanazije odnos družbe do njenih najranljivejših članov bistveno spremeni na slabše. Svet odločno zavrača legalizacijo evtanazije in s tem poziva k podpori marginaliziranih in ranljivih članov družbe.  "Kot so poudarili danski zdravniški organi, se moramo osredotočiti na zagotavljanje odlične paliativne oskrbe in ne na legalizacijo evtanazije."

Več:

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top