Feminizem 2.0: Dostojanstvo, beseda NE in moški

"Želela bi spregovoriti o novi obliki feminizma za 21. stoletje. Sestavljajo ga trije stebri: dostojanstvo, beseda NE in moški. Tako je, moški", je prepričana Tammy Bruce iz Prager University. Kako drugače se to sliši od izjav slovenskih feministk, ki v obsedenem hlastanju po pravicah žensk, izgubljajo hkrati svojo ženskost in moške. 

Tammy Bruce pripoveduje: 

Zelo sem bila vpletena v feministično gibanje, bila sem namreč tudi v upravi direktorjev Nacionalne organizacije za ženske. Na to sem zelo ponosna, čutim pa tudi nekaj krivde. Ponosna sem na to, da je feminizem izpostavil in naredil premik pri nekaterih zelo pomembnih in nujno potrebnih spremembah. Krivdo pa zato, ker je prav tako naredil veliko škode. Moje delo zdaj je, da popravim to škodo.

1. DOSTOJANSTVO

V tem duhu spregovorimo o prvem stebru tega novega feminizma – dostojanstvu. Dostojanstvo je temelj, na katerem bi moral feminizem vedno temeljiti. Dostojanstvo pomeni, da ima ženska vedno možnost svobodno izbirati svojo pot v življenju. Za to si je feminizem nekoč prizadeval. Ampak ali si še vedno? Vprašajte skoraj katerokoli žensko študentko danes, kaj želi postati? Naštela bo veliko število možnih poklicnih izbir, ne bo pa dodala, da želi biti žena in mama. Kadarkoli si nekdo drzne predlagati, da bi ženska študentka morda želela najti moža med študijem, kot je to pred kratkim storila zelo uspešna diplomantka univerze Princeton v pismu namenjenem šolskem časopisu, se feministkam »zmeša«. Novi feminizem pa bo cenil in spoštoval vse odgovorne izbire. In ko govorimo o dostojanstvu, si ne morem zamisliti kaj manj dostojanstvenega za ženske kot to, kar verjamejo feministke, da bi se na področju spolnosti ženske morale obnašati in delovati kot moški. Je to res tisto kar resnično osvobojena ženska hoče? Da bi se spuščale v priložnostne spolne odnose brez globljega pomena, kot to počno moški. Je to tisto za kar si feminizem prizadeva? Na žalost je odgovor na to vprašanje prepogosto da. Če povzamemo, feminizem podcenjujoče gleda na žensko željo po zasnovanju družine, istočasno pa pretirano poudarja koristi ustvarjanja poklicne kariere in uživanja v priložnostnem seksu. To pa ni nujno recept za uspeh ali srečo.

2. Beseda NE

Drugi steber feminizma je beseda ne. Zelo je povezan s prvim stebrom. Skozi zgodovino je beseda NE ženskam prinesla ogromno pozitivnega. Seveda so mnogokrat ženske rekle "da", ko bi morale reči "ne" in na tem dejstvu slonijo zgodbe kar nekaj klasičnih romanov in novel. Vendar je bila to izjema, ne pravilo. Velika moč se skriva v besedi NE in večinoma so ženske znale upravljati s to močjo. V zadnjih nekaj desetletjih pa so izgubile to spretnost. In posledice so bile katastrofalne. Ženske, ki so se borile, da ne bi bile obravnavane kot spolni objekti, so postale bolj objektivizirane kot kadarkoli poprej. To lahko vidite povsod. V glasbenih videospotih, na oglasnih tablah, v kulturi zapeljevanja, v študentskih naseljih …

"In zdaj se dogaja, da najstniška dekleta »preganjajo« najstniške fante, tako kot so včasih fantje preganjali »najstniška« dekleta. Kako je prišlo do tega?" Tammy Bruce 

Feminizem je začel zagovarjati, naj se ženske obnašajo kot moški. Karkoli so počeli moški in na kakršen koli način so to počeli, tako naj bi delovale tudi ženske. Feministke so bile jezne na moške, hkrati pa so jim želele biti podobne. Nič čudnega, da je današnja družba tako zmedena. Ženske so same sebe prikrajšale za možnost reči NE. Rešitev je v tem, da si ponovno prisvojimo to moč. To še posebej velja za mlajše ženske. Če rečete NE s tem poveste, da vas nihče drug, razen vas samih, ne bo določal. Ne feministke, ne moške seksualne želje. V tem je prava moč ženske.
To je dobra iztočnica za razlago tretjega stebra feminizma – moški.

3. MOŠKI

Feministke rade pozabljajo, da so se moški odrekli svojemu monopolu v političnem odločanju in ženskam dali pravico do volitev. Moški, ki so izumili kontracepcijo, hladilnik, pralni stroj in še mnogo drugih naprav, ki so osvobodile ženske. In moški se od žensk razlikujejo. Akademiki radi špekulirajo, da so moški in ženske v svojem bistvu enaki, samo socializirani so drugače. Ampak, kot je dejal znameniti George Orwell: »Nekatera prepričanja so tako absurdna, da jim lahko verjamejo samo intelektualci«.

Še več: različna spola se med seboj potrebujeta. Ženske, na primer, moške civiliziramo. Za to smo bile ustvarjene. Če pa želimo to težavno nalogo dobro opraviti, moramo ohraniti svoje dostojanstvo, se ne bati uporabiti besedo NE ter na moške gledati kot na partnerje in ne tekmece ali zatiralce. To je pot do novega feminizma in boljšega sveta za oba spola.

Prevedla Vesna Vilčnik

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top