• Steve Gershom

Homoseksualec Steve Gershom: Odprtost uma in sprejemanje najdem v Cerkvi

Steve Gershom je mlad katolik homoseksualac iz ZDA, ki živi v celibatu. Svojo osebno zgodbo deli z ljudmi zato, ker ga bolijo obtožbe, da Cerkev sovraži homoseksualce. "Me zafrkavate? Katera Cerkev? Moji prijatelji katoliki me sprejemajo in ljubijo takšnega kot sem", pove Steve.

"Veliko se govori in piše o zagamani Cerkvi, ki nasprotuje homoseksulanim zakonskim zvezam. Slišal sem, da Cerkev menda ne razume homoseksualcev in da je do njih nasilna. Me zafrkavate? A mi sploh govorimo o isti Cerkvi?

Ko grem k spovedi, duhovniku včasih povem, da sem homoseksulaec. Običajno se odzove s sočutjem, me spodbuja, opogumlja, izrazi spoštovanje, ker ve, da življenje v celibatu ni lahko. Včasih pa kakšen duhovnik na to dejstvo sploh ne reagira.  Seveda ima moj ego od obeh pristopov raje prvega. Vsak o sebi rad razmišlja ko o junaku. Ima pa tisti drugi pristop zato veliko več smisla.

To, da sem homoseksualec ne pomeni, da sem nekaj posebnega. To samo pomeni, da mi v življenju ni vedno lahko. Enkrat mi je moj prijatelj rekel: "Če ne bi bilo to, bi bilo pa kaj drugega." Nihče ne živi brez bremena, takšnega ali drugačnega. Vsak nosi svoj križ."

Ne vem kdo so vsi ti zagamani katoliki o katerih poslušam? Ko sem se pred leti razkril sorodnikom in prijateljem, so bili z menoj vsi prijazni in razumevajoči. Nihče se ni odzval kakor da sem bolan. Nihče me ni začel gledati ali obravnavati drugače kot prej. Enako lahko trdim za vsakega mojega katoliškega prijatelja. Vsi me imajo radi takšnega kot sem. Pravzaprav je edina negativna reakcija, ki sem je deležen s strani oseb, ki podpirajo homoseksulen način življenja vezana na to, da živim v celibatu. Rečejo mi čudak! Res bravo za sprejemanje drugačnosti. 

Hvaležen sem homoseksualnim aktivistom za to, da dvigujejo zavest o homoseksualnosti in se borijo proti homofobiji, hkrati pa mi prav oni otežujejo, da sem razumljen in sprejet zaradi tega kar sem in v kaj verujem. Če želim resnično odprtost uma, sprejemanje in razumevanje, se obrnem ravno na katolike. 

Celotno pričevanje Steva Gershoma si lahko preberete tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top