Tanja Fajon je v imenu Slovenije in v medijski tajnosti podpisala kontroverzni EU sporazum za rušenje pravic žensk in spodbujanja spreminjanja spolov v šolah in družbi

Le dva tedna pred splošnimi volitvami španska vlada izkorišča predsedovanje Evropski uniji za propagando za spreminjanja spola po vsej Evropi. 16 držav Evropske unije je podpisalo deklaracijo za nadaljnje spodbujanje politik na področju propagande in izvajanha spreminjanja spola v Evropi. Ministri in skupine LGBTQIA+ so se 5. julija 2023 v Madridu sestali na dogodku Evropske unije z maskirnim naslovom "Pospeševanje pravic LGBTQI+ v Evropi", da bi še naprej "razvijali kontrovrzno strategijo Evropske komisije za enakost LGBTQIA+ 2020-2025". V španski prestolnici so bile uradno zastopane Francija, Nemčija, Švedska, Danska, Finska, Belgija, Nizozemska, Portugalska, Irska, Slovenija, Estonija, Litva, Luksemburg, Malta in Ciper. Tanja Fajon je v imenu Slovenije podpisala kontraverznen EU sporazum za rušenje pravic žensk in spodbujanje spreminjanja spolov v šolah in družbi. O tem podpisu slovenski mediji niso smeli poročati.

Ta pobuda je med prvimi pobudami španske vlade ob začetku njenega predsedovanja Svetu Evropske unije (vloga, ki jo države EU dobijo vsakih šest mesecev po sistemu rotacije). Vodila jo je Irene Montero, španska ministrica za enakost, vodja levičarske stranke Podemos, koalicijske partnerice socialdemokratov PSOE.

Španija se pripravlja na splošne volitve, ki bodo 23. junija, v razmerah in vse ankete napovedujejo poraz levičarske koalicije. Montero, ki so ga feministke, pravni strokovnjaki, zdravniki in starši ostro kritizirali zaradi spodbujanja zakona, znanega kot zakon o transspolnosti iz leta 2022 (ki najstnikom omogoča spremembo pravnega spola), so skupine LGBTQIA+ v Evropi pohvalile zaradi njegovega zagovarjanja ženskam in otrokom škodljive transspolne agende.

Kaj piše v kontroverznem dokumentu Strategija Evropske komisije za enakost LGBTQI+ 2020-2025

Dokument, ki ga je v Madridu podpisalo 16 držav, poziva k priznanju samoodločanja transspolnih oseb glede spola v Evropski uniji, zakoniti spremembi spola brez posebnih zahtev in vključevanju LGBTQIA+ vsebin v vrtce in šole ter univerze. Montero je na dogodku govoril o "jasni smeri", v kateri Evropa "zagotavlja pravice LGTBI, da bi zaščitila srce naših demokracij". Evropska unija bi morala "ponosno spodbujati pravice oseb LGTBI in tako ustaviti sovraštvo in LGTBIfobijo". Dokument, h kateremu se je zavezalo teh 16 držav, govori o "povečanem sovraštvu, nasilju in diskriminaciji" do oseb LGBTQI v Evropi, "zlasti do transspolnih oseb". Prav tako obsoja, da "nekatere politične organizacije in organizacije civilne družbe vodijo kampanje za razveljavitev obstoječe zakonodaje" in "preprečujejo pravico do pravnega priznanja spola brez nečloveških ali ponižujočih zahtev". V sporazumu je navedeno, da je treba države EU spremljati in pravno ukrepati, kadar se zakonodaja EU o teh pravicah LGBTQI ne izvaja ustrezno. V Sloveniji sta Robert Golob in Tanja Fajon leta 2022 , v skladu s to strategijo in preko Ustavnega sodišča,  že redefinirala zakonsko zvezo kot skupnost dveh oseb in ne več kot skupnosti moškega in ženske.  

Vroča razprava o transspolnosti v Španiji

Stranka Podemos Irene Montero je na majskih regionalnih volitvah doživela hud poraz. Tudi stranka PSOE predsednika vlade Pedra Sáncheza je doživela izgubo regionalnih vlad, zaradi česar je julija napovedal "hitre" splošne volitve. Če bi na volitvah zmagal kandidat glavne opozicijske konservativne stranke (Ljudske stranke) Alberto Núñez Feijóo, bi se po poletju v španskem predsedstvu Evropske unije zgodila velika sprememba v vodstvu. Feijóo je večkrat dejal, da bo vlada pod njegovim vodstvom spremenila zakon o spremembi spola, ki poleg škotskega zakona o samoidentifikaciji velja za enega najbolj spornih v Evropi.

V Španiji je velik del feminističnih organizacij obsodil politiko, ki po njihovem mnenju "briše ženske" na družbenem področju. Hashtag #FeminismoNoVotaTraidores (Feminizem ne voli izdajalcev) je bil v zadnjih mesecih večkrat v trendu.

Povzeto po Evangelicalfocus

Foto: Twitter

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top