Irski, grški in slovenski referendum

Na Irskem in v Grčiji vladajoči politiki demokracijo formalno priznavajo, čeprav jo grobo zlorabljajo. V zadnjem času sta dva dogodka, dva referenduma, močno zaznamovala svetovno javnost. Rezultata sta napačna, ker sta bila posledica večmesečne enostranske propagande brez uravnotežene medijske razprave. Odgovornost za rezultat in posledice imajo kljub vsemu ljudje sami.

Na Irskem in v Grčiji vladajoči politiki demokracijo vsaj formalno priznavajo, čeprav jo zlorabljajo. Razumejo namreč, da živijo od volje ljudstva. V Sloveniji pa zaradi demofobije, strahu elite pred ljudstvom, že tri mesece čakamo odločitev Ustavnega sodišča, pred katerega so vladajoče stranke prišle s pogruntavščino: »V vladavini ljudstva ljudstvo ne sme odločati!«

Skupna točka sicer razklanega ameriškega Vrhovnega sodišča ob odločanju o ukinitvi zakonske zveze žene in moža je bila, da ta odločitev, mnogo bolj kot v sodne dvorane, sodi v procese demokratičnega odločanja.

V Sloveniji zaradi demofobije, strahu elite pred ljudstvom, že tri mesece čakamo odločitev Ustavnega sodišča, pred katerega so vladajoče stranke prišle s pogruntavščino: »V vladavini ljudstva ljudstvo ne sme odločati!«

Koalicija "Za otroke gre!" je ustavnemu sodišču predstavila odlično argumentacijo, da je referendum o ukinitvi zakonske zveze žene in moža, ki jo je predlagala radikalna Združena levica, ne le dopusten, ampak nujno potreben. Po napovedih, naj bi Ustavno sodišče v tem tednu odločalo. Če bodo ustavni sodnice in sodniki odločali v skladu z ustavo, bodo soglasno dovolili referendum. 

Aleš Primc

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top