Informiramo: Kaj se dogaja z otrokom med splavom?

Nasilna smrt nerojenega otroka je v nasprotju s tem, kar "želi" telo ženske. Za splav je potreben nasilen vdor v žensko telo z zdravili ali medicinskimi inštrumenti. Tudi če ženska zavrača nosečnost, splava njeno telo ne zahteva - v kolikor je razvoj otroka še dovolj normalen, da ne pride do spontane izgube.  Telo ženske proizvaja hormone, ki ohranjajo otroka pri življenju, in strukture, ki ga hranijo v maternici do poroda. Splav je nasprotje tega, saj poruši naravni in organski red nosečnosti.


Vir: Pixabay

Ne glede na to, kako svobodna je bila izbira ženske, postopek splava še vedno krši njeno fizično integriteto. Ženske to dejstvo zelo pogosto prezrejo. Zato je nujno vedeti, kaj natančno se zgodi med splavom ter se seznaniti z različnimi postopki in zapleti.

Ko se ženska odloči, da bo končala življenje svojemu še nerojenemu otroku, ji je pogosto zamolčano, kaj se z njenim otrokom zgodi glede na izbran postopek.

Abortivna tableta Mifepriston ali RU486 – smrt nerojenega otroka zaradi izstradanja in/ali zadušitve. (1, 2, 3, 4)

Do sedmega tedna po spočetju ali devetega tedna od začetka zadnje menstruacije (v Nemčiji, Avstriji in večini evropskih držav) se lahko opravi splav s tabletami (medikamentni splav). Mati jemlje splavilo Mifepriston v prisotnosti zdravnika. Mifepriston blokira progesteron, ki je potreben za nošenčkovo življenje, s čimer mu prepreči dostop do hrane in kisika. Zato nerojeni otrok izstrada in se zaduši. Lahko se zgodi, da bo kasneje spontano prišlo do splava, v nasprotnem primeru pa ženska dobi še Misoprostol, ki sproži krčenje maternice in s tem izplavitev nerojenega otroka. (11)

Izsesavanje živega nerojenega otroka iz maternice (endometrijska aspiracija) - smrt nerojenega otroka zaradi pohabljanja, raztegovanja in raztrganja. (5)

Ta postopek se opravlja do 12. tedna po zanositvi ali 14. tedna od začetka zadnje menstruacije. Ginekolog, ki vrši splav, uporablja vrsto posebnih palic in vaginalni spekulum, ki jih vstavi v maternični vrat, da ga razširi. Mati nerojenega otroka običajno dobi lokalni anestetik, medtem ko ga nerojeni otrok , ki ima že zaznan srčni utrip (najbolj zgodaj zaznan srčni utrip pri nerojenem otroku je pri tretjem tednu njegove gestacijske starosti), prste na rokah in nogah, glavo,... ne dobi in ves postopek splava čuti v polni meri. Njegove kosti so še vedno krhke, zato to ni ovira da nebi mogli uničiti njegovega obstoja in ga ''potegniti'' skozi sesalni kateter. Ko je materični vrat razširjen, se slednji vstavi. Ko se predre ovoj v katerem je nošenček, ta zazna smrtno nevarnost, začne se ogibati katetru, srčni utrip mu ekstremno naraste. Nošenček je v primerjavi s sesalno močjo katetra, ki ima 10-20 krat večjo moč gospodinjskega sesalca, povsem nemočen in praktično nima nobene možnosti izogiba smrti.

 Orodja uporabljena pri endometrijski aspiraciji. Vir: (12)

Ste vedeli, da je samo moški dokazano odgovoren za nosečnost ženske? Retorično in provokativno vprašanje, nad katerim se je vredno zamisliti, zato vse moške pozivamo k prevzemanju soodgovornosti v primeru nosečnosti!

Čeprav je maternica v tem trenutku bolj prazna, je eno od tveganj endometrijske aspiracije nepopoln splav: če v njeni notranjosti ostanejo deli telesa nerojenega otroka ali njegove posteljice, lahko pride do okužbe ali krvavitve. Če je ta resna, lahko privede tudi do sepse in smrti matere. Da bi to poskušal preprečiti, ginekolog s kireto (ostrim nožem z okroglim rezilom v notranjosti) odstrani notranjost maternice in odstrani ostanke koščkov. Eden od zapletov tega postopka pa je tudi perforacija ali preluknanje maternice, ki se praviloma zgodi v svodu ali skozi prednjo oziroma zadnjo steno maternice. Posledica preluknjanja je lahko nezmožnost zanositve ali večja verjetnost, da se otrok rodi pred 34. tednom. (8,9)

Splav v pozni nosečnosti – smrt nerojenega otroka zaradi povzročenega srčnega infarkta. (6,7)

Po navedbah uradne avstrijske zdravstvene organizacije (Gesundheit.GV.AT) splavi v drugem in tretjem trimesečju uporabljajo ta protokol. To je od 12. tedna naprej in do kadarkoli v času pred rojstvom nošenčka. Tudi pri nas je uveljavljen isti postopek pri čemer otrok ravno tako ne dobi nobenega anestetika.

V srce nošenčka se vbrizga smrtonosna injekcija Dixogina, ki povzroči srčni infarkt. Dixogin (kalijev klorid) poveča moč in hitrost miokardnega krčenja in podaljša refrakcijsko obdobje atrioventrikularnega (AV) vozlišča s povečanjem vstopa kalcija v miokardne celice. Upočasni prevod skozi sinoatrijska in AV vozlišča in povzroči srčno aritmijo. Odpoved srca se zgodi zaradi miokardnega infarkta, ki je posledica povečanega srčnega utripa, motnje srčnega ritma (popolno neredno krčenje oziroma migetanje srčnih atrijev - atrijska fibrilacija) in trepetanja srca zaradi aritmij, ki se pojavijo v sunkih (paroksizmalna oblika nerednega srčnega utripa). (10)

Zastrupljanje otroka z kalijevim kloridom. Vir: (13)
Postopek:

1. dan: Injekcija smrtnega odmerka Digoxina za dokončanje otrokovega življenja. Nato se v nožnico vstavi Laminaria, da odpre maternični vrat.

2. dan: Za rojstvo (izsplavljanje) mrtvega telesa nošenčka se daje Misoprostol za spodbujanje krčenja maternice. Misoprostol se sicer uporablja tudi v druge namene vendar se v primeru nosečnosti uporablja kot kontrainducirano zdravilo, ki povzroči odstop nosečnosti od maternične stene, močno luščenje materničnega endometrija (pogosti so večji kosi strjene krvi). Resen zaplet je lahko raztrganje maternice. (11)

3. dan: Ženska izplavi nošenčkovo telo. Od učinka injekcije Dixogina je odvisno, ali se rodi živ otrok ali mrtev. Kar v desetih odstotkih se otrok rodi živ. Zato je v takem primeru za dokončanje splava potreben postopek vakuumske aspiracije. Enako je potrebno ukrepati, če izsplav ni bil popoln.

Prispevek je povzetek članka na strani organizacije Prolife Europe, k njemu smo dodali še nekaj dodatnih virov za jasnejšo pojasnilo določenih strokovnih izrazov.

Viri:

(1) „Mifepriston tableta,“ Web MD. Dostop: 14. 3. 2019. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-20222-325/mifepristone-oral/mifepristone-oral/details

(2) Nemčija: „Abtreibungspille Mifegyne,“ Pro Familia. 2019. https://www.profemina.org/info-abtreibung/abtreibungsmethoden/abtreibungspille-mifegyne

(3) „Medikamentöse Schwangerschaftsabbruch mit Mifepriston (Mifegyne® / Mifeprex®),“ GYN Med: Ambulatorium für Schwangerschaftsabbruch und Familienplanung. Dostop 19. 3. 2019. https://www.gynmed.at/schwangerschafts-abbruch/medikamentoes

(4) Danska - 8 tednov, nosečnost: „medikamentni splav,“  AAGAARD. Dostop: 3. 9. 2019. https://www.aagaardklinik.dk/en/gynaecology/treatments/medical-abortion

(5) »Kirurški splav v prvem trimesečju: endometrijska aspiracija,« je pojasnil dr. Anthony Levatino. Akcija v živo: 23. 2. 2016. https://www.youtube.com/watch?v=5THDmys8z30

(6) „AKH Wien zum Spätabbruch (DE), “Abtreibung.at. Dostop: 19. 3. 19. http://abtreibung.at/fur-fachkrafte/guidelines/akh-wien-zum-spatabbruch/

(7) „Povzročeni splav v 3. trimesečju: injekcija in mrtvorojenost,“  razložil dr. Anthony Levatino. https://www.youtube.com/watch?v=r5Af8vIym2o

 (8) »Perforacija maternice,« posledico in morebitne zaplete je pojasnil dr. Stanko Pušenjak. https://med.over.net/forum/tema/perforacija-maternice-in-donositev-2552186/  (13.12.2009 ob 13:09) Dostop: 17. 5. 2021

 (9) „Perforacija maternice, “Sl.iliveok.com: Alexey Portnov. Dostop: 17.5.2021 https://sl.iliveok.com/health/perforacija-maternice_77368i15953.html

(10) „Dixogin, “Medical dictionary. Dostop: 17.5.2021https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Dixogin

 (11) „Misoprostol, “The American Society of Health-System Pharmacists. Arhivirano iz izvirnika 21. 2. 2015. Pridobljeno 20. 2.  2015. Dostop na https://en.wikipedia.org/wiki/Misoprostol (17. 5. 2021)

(12) https://www.springfieldrtl.org/ (17. 5. 2021)

(13) https://fetalmedicine.org/abstracts/2017/var/pdf/abstracts/2017/2064.pdf (17. 5. 2021)

Prispevek pripravila Irena Polak

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top