Zgodovina: Mediji so zamolčali: V Kamniški Bistrici spomin na 6.000 pobitih črnogorcev!

Slovenski nacionalni mediji so 13. junija 2015 namerno zamolčali še en pomemben dogodek - molitev za več kot 6.000 pobitih črnogorskih žrtev, ki so jih likvidatorji zločinsko pobili maja in junija 1945 v Kamniški bistrici. Ljubljanski nadškof Stane Zore, predsednik Združenja Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović iz Budve v Črni gori Vladom Niklanovićem, predsednikom Društva Demos na Kamniškem mag. Igorjem Podbrežnikom, poslankami in poslanci Državnega zbora, predstavniki političnih strank, duhovščine, udeleženci iz Črne gore in ostalimi gosti udeležil slovesne blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici. Župan Marjan Šarec se je popoldan skupaj s predsednikom Združenja Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović iz Budve v Črni gori Vladom Niklanovićem, predsednikom Društva Demos na Kamniškem mag. Igorjem Podbrežnikom, poslankami in poslanci Državnega zbora, predstavniki političnih strank, duhovščine, udeleženci iz Črne gore in ostalimi cenjenimi gosti udeležil slovesne blagoslovitev kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici.

V občini Komenda in občini Kamnik je poznanih 16 grobišč, kjer naj bi bilo pokopanih skoraj osem tisoč žrtev povojnih pobojev. V Kamniški Bistrici je evidentiranih šest grobišč, štiri od njih so delno raziskana, drugi dve pa na raziskave še čakata. Dr. Mitja Ferenc predvideva, da se je v okolici Kamniške Bistrice končala pot za skupino slovenskih domobrancev, pripeljanih iz taborišča v Šentvidu, pa tudi za številne pripadnike vojske Neodvisne države Hrvaške in Jugoslovanske vojske v domovini iz Črne gore ter nemške narodnosti vključno s civilisti.

Občina Kamnik je že leta 1994 označila in začasno zavarovala vsa takrat znana prikrita grobišča, tudi ta v Kamniški Bistrici. V naslednjih letih je sledil je popis žrtev druge svetovne vojne v Občini Kamnik, ki so ga opravili številni prostovoljci. Junija leta 2014 je Društvo Demos na Kamniškem s predsednikom mag. Igorjem Podbrežnikom pod pokroviteljstvom Občine Kamnik blagoslovilo zemljo za Park spomina in opomina Kamniška Bistrica, da bi lahko letos po 70 letih v čast vsem žrtvam druge svetovne vojne in povojnega revolucionarnega nasilja v kamniški in komendski občini, ki tam počivajo v do zdaj prikritih grobiščih, ob spominskem sakralnem objektu, urejenem v ekumenskem duhu, povezali srca v tihi prošnji za odpuščanje in mir;  žrtvam v spomin, živim v opomin.

Poleg združenja Odkrićemo istinu - Dušan Niklanović, ki so v celoti financirali izgradnjo kapelice in ureditev osrednjega dela parka, so program ureditve vprašanj prikritih grobišč podprli na državni in občinski ravni. Zahtevna naloga je bila uresničena, ker se je oblikovalo široko partnerstvo: Združenje Otkrićemo istinu - Dušan Niklanović, Komisija vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, Direktorat za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, Občina Kamnik, Društvo Demos na Kamniškem, Agrarna skupnost Meščanska korporacija, združenji Ob lipi sprave ter Resnica in sočutje.

Slavnostni govornik Vlado Niklanović se je v svojem govoru iz srca zahvalil, da mu je danes, v 91. letu njegovega življenja, pripadla dolžnost, da vse pozdravi in se zahvali za prisotnost pri posvečenju te spominske kapelice nad kostmi umorjenih pred 70 leti. Med obujanjem spominov na dogajanje v Kamniški Bistrici pred 70 leti je svoje misli strnil z besedami: »Od 9. do konca meseca maja 1945, je Slovenija po ukazu Josipa Broza Tita postala množično grobišče več sto tisoč umorjenih. Miniti je moralo petdeset let, da bi se tančica težkih zločinov komunistične partije lahko dvignila in bi se resnica lahko razkrila. Moj pokojni brat Dušan, ki se je skoraj pred tremi leti preselil v večnost, daleč pred začetkom razkrivanja težkih zločinov po Sloveniji, je poskušal kaj izvedeti o usodi svojih bratov in prijateljev, ki so izginili meseca maja. Še leta 1981 je kot turist s svojo soprogo Vidosavo naskrivaj obiskoval okoliška mesta od Kamnika pa vse do Celja, da bi karkoli odkril, čeprav je bilo v tistih časih zelo tvegano celo omenjati te dogodke. Društvo Otkričemo istinu, katerega prvi in glavni organizator je bil, nosi njegovo ime, ker je to tudi zaslužil.«

Obred blagoslovitve, ki ga je zasnoval akademik dr. Janez Juhant, so opravili ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, cetinjski nadškof in črnogorsko-primorski metropolit dr. Amfilohije Radović in škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji gospod Geza Filo. S pesmijo je blagoslovitev spremljal Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pod vodstvom Ane Smrtnik, za vezno besedo pa sta poskrbela Marjeta Humar in Tone Ftičar.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top