Mediji zlorabili sum storitve evtanazije v UKC za promocijo evtanazije?!

V UKC Ljubljana in na policiji preiskujejo sum, da je eden od zdravnikov konec lanskega leta pri neozdravljivo bolnem nevrološkem bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je v izjavi za javnost pojasnil, da so takoj, ko so jih obvestili o dogodku, sprožili postopke. Najprej so zdravnika suspendirali, obvestili kriminalistično policijo in sprožili interni strokovni nadzor, ki bo po njegovih besedah končan v nekaj dneh.

Kaj se bo z zdravnikom zgodilo, ni želel napovedovati, saj je treba najprej počakati na rezultate preiskav. To je predvsem stvar kriminalistov in zdravniške zbornice, ki mora še dobiti relevantne podatke. Podobno so se za STA odzvali tudi na ministrstvu. Menijo, da je še prezgodaj za sodbe o tem, kaj se je v resnici zgodilo. Glede na to, da sum storitve takšnega dejanja pomeni sum storitve kaznivega dejanja po kazenskem zakoniku, je naloga organov pregona, da sum preiščejo. Prav tako mora svoje ugotovitve najprej podati komisija internega strokovnega nadzora Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, Zdravniška zbornica Slovenije pa izvesti postopke glede morebitnega odvzema licence zdravniku, so pojasnili na ministrstvu.

Dogodek na UKC so mediji zlorabili za promoviranje evtanazije in zamolčali osnovna dejstva o medicinskem ubijanju bolnikov?!

Mediji so obširno poročali o sumu storitve evtanazije, obenem pa široko predstavili položaj evtanazije v nekaterih evropskih državah, v katerih že izvajajo »uboje bolnikov na zahtevo«, Delo pa celo predstavlja "humane argumente" za pomoč pri samomoru, Mladina pa naravnost propagira, da bi bilo evtanazijo treba dovoliti. Ob tem širijo idejo, da je potrebno v Sloveniji nujno izvesti široko javno razpravo o tej temi (tako kot je bilo potrebno najprej zgolj izvajati razprave o izenačitrvi zakonske in istospolne zveze, takoj zatem pa vemo kakšni grobi pritiski so se začeli in še vedno trajajo) ter obenem zamolčali naslednja dejstva:
1. Na Nizozemskem in v Belgiji že med 2-3% ljudi umre zaradi evtanazije.
2. Leta 2010 so na Nizozemskem ubili preko evtanazije že 4.500 bolnikov.
3. Na Nizozemskem je bilo leta 2010 preko 300 evtanazij narejeno brez soglasja bolnika.
4. 23% opravljenih evtanazij zdravniki na Nizozemskem ne sporočijo pristojnemu državnemu organu (ni podatkov o tem, ali so dali bolniki soglasje).
5. V 10 letih se je število ubitih bolnikov potrojilo.
6. Uvedli so mobilno evtanazijsko enoto (kombi), ki ubija bolnike na domovih.
7. V Belgiji so leta 2013 uvedli evtanazijo za novorojenčke in otroke.
8. V Belgiji so uvedli "prostovoljno smrtno kazen" za zapornike, ki zahtevajo evtanazijo. V nedeljo 11.1.2015 bi tako že morali evtanazirati  Frank Van den Bleeken, serijskega morilca, ki pa se je pred dnevi "premislil" in trenutno več ne zahteva izvršitve "smrtne kazni".

Kaj je evtanazija?

Evtanazija je zdravniški uboj bolnika. Evtanazija pomeni, da nekdo (ponavadi zdravnik) ubije bolnika s smrtonosno injekcijo oz. s strupom ali preprosto tako, da izklopi naprave, ki bolnika ohranjajo pri življenju.

Ločiti je potrebno evtanazijo in opustitev zdravljenja:
– Aktivna evtanazija je izrecno dejanje, namenjeno usmrtitvi bolnika, na primer s tem, da mu damo smrtonosno injekcijo kalijevega klorida.
– Opustitev zdravljenja pomeni, da se odrečemo vsaki dejavnosti, ki bi bolnika obdržala pri življenju. Pri tem zadržimo zdravljenje ali druge življenje ohranjujoče terapije oz. zavrnemo operacijo in tako naprej ter pustimo bolnika umreti naravno, za posledicami bolezni, ki jih ima.

Evtanazija je sicer klasična tema moralne filozofije in teološke etike in obenem odpira različna etična vprašanja oziroma dileme v sodobnem svetu. V deklaraciji o človekovih pravicah je zapisano, da nima nihče pravice ubiti človeka - piše pa tudi, da imajo vsi ljudje pravico do lajšanja bolečin. Hipokratova prisega, s katero prisežejo vsi zdravniki govori o tem, da se mora zdravnik boriti za življenje vsakega pacienta, vendar tudi ta omenja lajšanje bolečin.

Treba je razvijati paliativno medicino

Komisija RS za medicinsko etiko evtanazije ne podpira. Namen zdravstva in medicine je namreč vzdrževanje življenja in pomoč pri tem ter lajšanje simptomov, ki so za bolnika neprijetni in v zadnji fazi življenja razmeroma pogosti, denimo bolečine in dušenje, so povedali v komisiji.
"Stališče komisije je, da je s paliativnimi ukrepi mogoče na smrt bolnim ali umirajočim vedno ustrezno pomagati," je dejal predsednik komisije Božidar Voljč.
Komisija ima odklonilno stališče do evtanazije po Voljčevih besedah tudi zato, ker je v državah, kjer jo izvajajo, povsod prišlo do zlorab. "Kot kažejo nekatera poročila, je obseg teh zlorab zelo velik," je opozoril. Komisija meni, da je treba razvijati paliativno medicino. Bolnikom v zadnji fazi življenja je treba po stališču komisije nuditi vso potrebno podporo tako pri lajšanju simptomov kot pri psihološki podpori, če je ta potrebna. Poleg tega je treba paziti tudi na dostojanstvo umirajočega, ki mora imeti čisto okolje in etično sprejemljivo oskrbo, pravi Voljč.
 

Več:

Lifesitenews.com

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top