Nemški parlament zavrnil dva predloga za legalizacijo samomora z medicinsko zastrupitvijo za bolne in ostarele

Spodnji dom nemškega parlamenta je 6. julija 2023 glasoval o dveh osnutkih zakonodaje v zvezi s to prakso. Nemški Bundestag je zavrnil dva predloga o pomoči pri samomoru.

Prvi osnutek, ki je predlagal, da bi bil samomor s pomočjo v osnovi zakonsko kazniv (z izjemami), ni bil sprejet. Za predlog so glasovali 304 poslanci, 363 pa jih je bilo proti. Drugi osnutek je želel v zakon zapisati pravico do samoodločanja o smrti.

Kakšni so bili predlogi o pomoči pri samomoru v Nemčiji?

Dve skupini poslancev sta predložili predloge o tem vprašanju, o katerih je potekalo prosto glasovanje. Katrin Helling-Plahr iz liberalno usmerjene Svobodne demokratske stranke (FDP) je za eno skupino dejala, da je veliko ljudi, ki se želijo odločiti za smrt z zastrupitvijo, ko nastopi zanje pravi čas, in da bi jim moralo biti omogočeno, da to storijo brez strahu pred pravnimi posledicami. Levosredinski socialdemokratski politik Lars Castellucci, ki je govoril v imenu druge skupine, je dejal, da je pomembno omogočiti pomoč pri samomoru z zastrupitvijo, ne da bi ga spodbujali. Dejal je, da bi moral biti kazensko odgovoren vsakdo, ki zagotavlja organizirane možnosti za samomor, ne da bi se držal ustaljenega koncepta zaščite ranljivih oseb. Obema predlogoma je bil skupen cilj vzpostaviti pravni okvir, ki bi tistim, ki želijo storiti medicinski samomor, omogočil dostop do strupa, ki ga potrebujejo. Prav tako bi omogočila pomoč pri samomoru z medicinsko zastrupitvijo le v primeru polnoletnih oseb. Poleg tega sta skupini predlagali povečanje obsega storitev pomoči pri preprečevanju samomora, vključno z nacionalno telefonsko številko za tiste, ki imajo samomorilne misli, in njihove svojce.

Pobudi sta nastali na podlagi prelomne sodbe nemškega ustavnega sodišča iz leta 2020, ki je razveljavilo prepoved organiziranega samomora s pomočjo kot kršitev pravice vsakega posameznika, da umre pod lastnimi pogoji. Ta sodba pomeni, da je pomoč pri smrti na lastno željo v Nemčiji zakonita, vendar trenutno ni zakonov, ki bi urejali, kako to storiti.

Vir.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top