Odobritev bolniškega dopusta staršem, ki so z otrokom v bolnišnici

Trenutno je v Sloveniji v veljavi zdravstvena zakonodaja, ki staršem ne omogoča bolniškega dopusta za čas bivanja z otrokom v bolnišnici. Starši se morajo znajti sami, si urejati dopuste, iskati pomoč pri starih starših, sorodnikih, a vlada jim žal ne priskuhne. Žalostno je, da Ministrstvo za zdravje nima občutka za upravičeno skrb staršev in razvojne potrebe otrok, ki še posebej v bolezni, v tujem okolju bolnišnice, nujno potrebujejo bližino in oporo svojih mamic in očkov, ki s skrbjo za otroka v bolnišnici tudi pomembno razbremenijo medicinske sestre.

15. 7. 2014 na spletni naslov "Predlagam vladi" prispela pobuda za odobritev bolniškega dopusta staršem, ki so z otrokom v bolnici. Pobuda je v kratkem času prejela zadostno število glasov, da bi jo vladni uradniki morali nemudoma preučiti in upoštevati. Pobuda se glasi:
»Trenutna zakonodaja pravi: Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) določa pravico sobivanja enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka do vključno petih let. Zavarovanim osebam z obveznim zdravstvenim zavarovanjem se tako zagotovi plačilo sobivanja v celoti. Starši imajo zagotovljeno brezplačno nastanitev in prehrano v bolnišnicah v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, ZZVZZ pa v omenjenem primeru ne predvideva pravice staršev do nadomestila za nego otroka, saj je nega bolnega otroka zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi.
Predlagam naslednje, da se omogoči bolniški dopust staršem, ki sobivajo v bolnišnici skupaj z otrokom starim do 5. let. Ti otroci so vsekakor premajhni, da bi bili lahko v bolnišnici sami, poleg tega otrok potrebuje v takem stanju nekoga, ki bo z njim 24 ur na dan. Nega, ki jo izvajajo medicinske sestre nikakor ne more biti zadovoljiva iz vidika čustvenega in psihološkega stanja do otroka. Predstavljajte si otroka starega 3 leta v neznani postelji, bolanega ki bi tiho jokal v postelji, ker poleg ne bi bilo ljubljenih oseb. Tak otrok rabi tudi več časa da se pozdravi, ker je v stresu.«

Odziv vlade šele 2. 2. 2016. Dopolnitev odgovora 10.1.2017

V prvem odgovoru, za katerega se s strani Ministrstva za zdravje najde čas šele po dveh letih, predstavniki ministrstva naštejejo kup predpisov, po katerih starši seveda nimajo pravice do bolniškega dopusta, če je njihov otrok v bolnišnici. V dopolnjenem odgovoru z 10. 1. 2017 pa zapišejo: «Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 1. točki prvega odstavka 23. člena določa, da je iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v celoti krito sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno 5 let. Res je, da veljavna zakonodaja za čas sobivanja z otrokom v bolnišnici staršu ne prizna tudi pravice do nadomestila plače oziroma do začasne zadržanosti od dela. Ker smo na Ministrstvu za zdravje mnenja, da bi morala biti poleg pravice do sobivanja staršem v tem času zagotovljena tudi pravica do nadomestila plače, smo takšno ureditev predvideli v novem Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju."

Preberite zgodbo mame, ki na svojem blogu zapiše izkušnjo, s katero se je  na lastni koži prepričala, kako neživljenjska je trenutna zakonodaja, ki staršem otežuje telesno bližino in čustveno oporo, ko je njihov otrok v bolnišnici:

http://www.mamintwist.com/2017/01/19/otroku-pripada-spremstvo-materi-bolniska-ne/

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top