• Obtožni predlog 1

  • Obtožni predlog 2

  • Obtožni predlog 3

Tožilec Zvonko Fišer: Nimajo pravice do križa!

Ob prepovedi maše za nerojene otroke s strani Simona Vrhunca, direktorja Kliničnega centra v Ljubljani, se nehote porajajo primerjave s pregonom Jereb Amalije ter duhovnikov Janeza Lapajna in Stanislava Medvešček, ki so leta 1975 dostojno obeležili kraj smrti . Njihova krivda je bila, da so na kraju, kjer so bili ubiti domačini iz Cerknega, postavili križ. Ti likvidirani ljudje so bili razglašeni za "narodne izdajalce", čeprav za to, da bi izdajali okupatorju, ni dokazov.

Takratna oblast ni dovolila, da bi se s križem obeležilo kraj smrti in na njem molilo. Glavni preganjalec v procesu leta 1977 ni bil nihče drug kot sedanji vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer. V delno olajševalno okoliščino mu lahko štejemo, da je pozneje zaradi sodno ugotovljene zmanjšane prištevnosti, obtožnico zoper Jereb Amalijo umaknil. Duhovnika sta dobila na sodišču pogojni kazni in plačilo sodnih stroškov.

Namen je bil dosežen. Ključni namen tovrstnih pregonov namreč ni le, da se kaznuje, temveč da se ustrahuje. Ustrahuje vse ostale, ki bi utegnili pomisliti na kaj podobnega. Podoben namen je bil verjetno tudi v primeru vodstva kliničnega centra. Mašo je prepovedalo, gotovo koga tudi prestrašilo, vendar pa se je tokrat sprožil plaz kritik in ogorčenja, ki je dosegel ravno nasprotni učinek. To je pravi odgovor zoper kršenje človekovih pravic. Danes to možnost imamo, za razliko od Jereb Amalije, Janeza Lapajna in Stanislava Medvešček ter njihovih somišljenikov, ki je leta 1977 realno brez izjemnega tveganja niso imeli. Žal na zastraševanja premalokrat odgovorimo z odločno, kulturno in jasno besedo. Več kot bo v nas tega državljanskega poguma, manj bo krivic.

Ali je kaj čudnega,  da je Simon Vrhunec leta 2014 prepovedal mašo za nerojene otroke, ko je očitno preganjanje verujočih in molitve v Sloveniji najboljša referenca za najvišje položaje v pravosodju? 

Vabimo vas. da si ogledate, kako je leta 1977 izgledal pregon ljudi, ki so postavili križ. Ali je vsaka primerjava z nedavno prepovedjo maše za nerojene otroke in njihove starše zgolj naključna, presodite sami.

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top