Verska svoboda v večini držav še vedno zelo omejena

Glede na nedavno poročilo Pew Research Center, okoli 77 odstotkov svetovnega prebivalstva živi v državah, kjer je verska svoboda zelo ali zelo visoko omejena. "Verska svoboda je temeljna človekova pravica in omejevanje verskega prepričanja je prav tako resna omejitev osebne svobode kot vsaka druga", je povedal Lord Mackay, predsednik škotskega Bible Society. 

Nedavno so v britanskem parlamentu razpravljali na temo verske svobode. Lord Alton of Liverpool je uvodoma poudaril pomen verske svobode: "To pomeni, da ima vsak pravico do svobode misli, vesti in veroizpovedi; ta pravica vključuje svobodo spreminjati prepričanje ali vero, in svobodo, bodisi samostojno ali v skupnosti z drugimi, javno ali zasebno, izražati svojo vero ali prepričanje tako s poučevanjem, kot tudi v praksi, z bogoslužjem in opravljanjem obredov. "

Štirje najbolj znani morilci 20. stoletja Mao, Stalin, Hitler in Pol Pot, so bili združeni v svojem sovraštvu do religioznega prepričanja. To je bilo najbolj krvavo stoletje v zgodovini človeštva, v katerem je 100 milijonov ljudi izgubilo svoje življenje zaradi verskega prepričanja na najbolj krut način: v koncentracijskih taboriščih, zaradi ugrabitve, posilstva, zapora, preganjanja, javnega bičanja, množičnih umorov, obglavljanja. Raziskava Pew Research Center je ugotovila, da je bilo od 185 narodov, versko zatiranje prisotno kar v 151. To pomeni, da kar 77 odstotkov svetovnega prebivalstva živi pod nenehnimi pritiski in grožnjami zaradi verske izpovedi.

Baronica Lady Anelay, vidna članica britanskega parlamenta je na to temo povedala: "Napad na svobodo vere ali versko prepričanje je povsem nesprejemljiv. Svoboda veroizpovedi ali prepričanja ni le neke vrste dodatna oprema, ali pač nekaj lepega; to je osnovna človekova pravica. Pomembno je ohranjati svobodo veroizpovedi, saj se tam, kjer je varovana, ekstremistične ideologije veliko manj verjetno ukoreninijo".

Tudi papež Frančišek opozoril na genocid

"V preteklem stoletju je naša človeška družina prestala tri množične in nepredstavljive tragedije. Prva, ki na splošno velja za prvi genocid 20. stoletja, je zadela armensko prebivalstvo," je dejal Frančišek. Za druga genocida 20. stoletja je označil nacizem in stalinizem, opozoril pa je še na druge poznejše množične poboje, ki so se zgodili v Kambodži, Ruandi, Burundiju ter Bosni in Hercegovini.

Kaj (med drugim) pravi zakon o verski svobodi? 

Verska svoboda v zasebnem in javnem življenju je nedotakljiva in zagotovljena.

Verska svoboda obsega pravico do svobodne izbire ali sprejetja vere, svobodo izražanja verskega prepričanja in odklonitve njenega izražanja ter svobodo, da vsakdo, sam ali skupaj z drugimi, zasebno ali javno, izraža svojo vero v bogoslužju, pouku, praksi in verskih obredih ali drugače.

Država zagotavlja nemoteno uresničevanje verske svobode.

Prepovedana je neposredna in posredna diskriminacija zaradi verskega prepričanja, izražanja ali uresničevanja tega prepričanja.

Starši imajo pravico vzgajati otoke v skladu z verskim prepričanjem

Še posebno v zadnjih letih, v času ekstremnega LGBT aktivizmna, ki smo mu priče (tudi) v Sloveniji, se mnogi starši bojijo tako zase kot tudi za svoje otroke. Ali bodo sploh še smeli vzgajati svoje otroke v skladu s svojim verskim prepričanjem ali bo to trčilo ob zapovedi državnega zakonodajalca in rušilo njihovo versko svobodo in starševsko avtoriteto? Starši se lahko v primeru neprimernega ravnanja ali odnosa do njih ali njihovih otrok zaradi verske pripadnosti s strani državnih organov, Centrov za socialno delo, nevladnih organizacij, ob ugotovitvi spornih vsebin v šoli itn. vedno sklicujejo na svoje državljanske in ustavne pravice ter na pravice otrok. Se pa mnogi zaradi tega že počutijo kot "krivci" in "nestrpneži". Obe etiketi, ki jim jih jo vsiljuje družba, postajata namreč vse bolj lepljivi ...

Vesna Vilčnik

Zapisnik pogovora o verski svobodi v britanskem parlamentu tukaj.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top