15.avgust – Praznik MARIJINEGA VNEBOVZETJA

Danes katoliški in pravoslavni kristjani praznujemo največji Marijin praznik, saj je bila na današnji dan Marija vzeta v nebo z dušo in telesom.

K njej se s svojimi priprošnjami že od nekdaj radi zatekamo tudi Slovenci. Sprejeli smo jo kot našo Mater. Prosimo jo za posredovanje pri Bogu, ko smo v stiskah, ko nas tarejo težave, v boleznih, trpljenju, osamljenosti in še ob neštetih drugih tegobah! Nemalokrat so bile prošnje uslišane, kar pričajo številne cerkvice po hribčkih, kapelice in znamenja ob poteh.

Zato ob današnjem prazniku prosimo Marijo, naj sprejme pod svoj plašč in varuje vse naše nerojene otroke, ki so nedolžne žrtve nepremišljenih odločitev. Naj ostane naša priprošnjica in nam izprosi pri Bogu pravih poti, kjer ne bo obžalovanja niti bolečin.

Marijo poznamo vsi – to preprosto mlado dekle, ko je k njej pristopil angel in ji posredoval predlog, da postane mati Božjemu Sinu. Izrekla je svoj DA kljub trenutni stiski in ne glede na vse pričakovane probleme, saj je bila zelo mlada, neporočena, nepreskrbljena… Samo zaupala je in verovala!

Kljub temu, da je rodila Božjega Sina, njeno življenje ni bilo lahko. Nasprotno. Soočati se je morala s težkimi problemi od poroda v hlevu, begunstva v Egiptu do zasramovanja njenega otroka in na koncu njegove smrti na križu. Vse je pogumno prenašala, ni se omajalo njeno zaupanje in trdna vera.

Zato nam je lahko vsem Marija velik zgled komu slediti tudi v današnjih časih, polnih stranpoti. Kako prisluhniti notranjemu glasu, ki vodi v prave odločitve. Kako ravnati tudi v stiskah, ki izgledajo nerešljive. Posebno dekletom, materam in ženam nam mora biti naša Mati Marija vzor brezpogojnega predajanja in žrtvovanja za najvišje vrednote – za naše otroke, družine, prijatelje, pomoč potrebnim. Ponosne moramo biti za vsako življenje, ki smo ga dale svojim otrokom!

Žal nam to prepogosto ne uspe. Komaj spočeta življenja prehitro ugašajo. Odvzeta jim je možnost varnega materinskega objema, prejemanja ljubezni v družni, starih staršev, prijateljev. Nikoli ne bodo tekali po travnikih, občudovali lepot narave. Ni jim dovoljeno vstopiti v šolo, hoditi na treninge, igrati violine… Nikdar ne bodo olimpijci z medaljo, znanstveniki, zdravniki ali pa učitelji, prodajalci, zidarji!

Za napačnimi odločitvami pa ostajajo le globoke rane, ki vedno bolj skelijo.

Zato ob današnjem prazniku prosimo Marijo, naj sprejme pod svoj plašč in varuje vse naše nerojene otroke, ki so nedolžne žrtve nepremišljenih odločitev. Naj ostane naša priprošnjica in nam izprosi pri Bogu pravih poti, kjer ne bo obžalovanja niti bolečin.

Amedea Rodman

 

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top