25. julij - SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV - HVALA!

V tem obdobju raznih virusov veliko razmišljamo o vrednotah in jih skušamo postaviti nazaj na pravo mesto. Spoznavamo neprecenljivost človeškega življenja, pomembnejša nam postaja ljubezen do bližnjega, skrb za ranljivejše, medsebojni odnosi, družina… 

Papež Frančišek je sredi pandemije razglasil prvi svetovni dan starih staršev, katerega bomo odslej z veseljem praznovali vsako 4. nedeljo v juliju.

V Sloveniji je prva javno izpostavila družbeni pomen starih staršev Metka Zevnik ter že pred 10 leti ustanovila Glas starih staršev.

Stari starši so vedno imeli vlogo povezovanja, ko so svoje otroke z družinami vabili skupaj k domači mizi in tako utrjevali družinske korenine. Preko njih so se prenašale vrednote, tradicije… Svoja življenja so žrtvovali za svoje otroke, se trudili, da bi nas vzgojili v srčne, poštene in odgovorne odrasle. Še vedno radi priskočijo na pomoč, posebno, ko gre za naše otroke, njihove vnučke. Zaslužijo si (spet) naše spoštovanje in dostojanstvo, da bi še naprej opravljali svoje poslanstvo. To jim je bilo v zadnjih letih odvzeto zaradi hlastanja po raznih uspehih in številnih obšolskih dejavnostih otrok. Psihologi že nekaj časa poudarjajo pomembnost vključevanja starih staršev pri vzgoji otrok, tudi verski vzgoji. Tam, kjer starši ne uspejo zaradi preobremenjenosti, lahko stari starši s svojimi izkušnjami in modrostjo doprinesejo svoj delež. Ti skupni trenutki vnučkov s starimi starši so dragoceni za vse, saj jih povezuje velika ljubezen in pripadnost.

Življenje pa ni vedno lepo in prizanesljivo in kot ljubezen prinaša največ veselja, je lahko tudi vir največje bolečine, ki ne prizanaša. Najhujša je izguba vnučkov, ko otrokovo življenje zaživi in je kmalu zaradi raznih stisk kruto ukinjeno. Kot zvezda, ki zažari in naznani veliko srečo, a še preden jo ujamemo v svoj objem, ugasne. Ostane le veliko ran, ki se težko celijo in o katerih se skoraj ne govori. Ostajajo in skelijo… Zaradi te njihove ljubezni si stari starši upravičeno zaslužijo svoj dan v letu!

Obiščimo jih in jim povemo, kako zelo so pomembni za nas in naše otroke in kako cenimo njihov trud! Izrecimo jim svoj veliki HVALA ZA VSE in povejmo, kako zelo jih imamo radi! Zaželimo jim še veliko zdravja in še več lepih skupnih trenutkov s svojimi vnučki.

Amedea Rodman

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top