Sedma obletnica kristjanofobije: Ranka Ivelja obtožila bl. Lojzeta Grozdeta za klerofašista

V časopisu Dnevnik je 3. aprila 2010 Ranka Ivelja obtožila bl. Lojzeta Grozdeta, da je bil član po njeno "klerofašistične Katoliške akcije" in postavljala pod vprašaj njegovo nedolžnost, ko so ga kuminstični likvidatorji grozovito umorili. Častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije jo je pri tem kontroverzno podprlo.

Miniloje pet let od enega najbolj grobih kristjanofobnih dejanj v novejši zgodovini. Ko se je izvedelo, da bo Lojze Grozde razglašen za blaženega, so določeni vplivni krogi sprožili obsežno akcijo njegove diskreditacije. V tem žalostnem projektu je bila ena glavnih prav Ranka Ivelja, novinarka časopisa Dnevnik. V svojem članku z naslovom (Brez)up je zapisala: »Leta 1943 so namreč dijaka Lojzeta, obetajočega pesnika, a tudi aktivnega člana klerofašistične organizacije Katoliška akcija, na poti v domači kraj ujeli partizani, ga po pričevanjih domačinov mučili in ubili.« Da bi opravičila krutost zločina nad bl. Grozdetom je bilo treba zapisati, da je bil član klerofašistične organizacije, kar je v žargonu slovenskih komunistov pomenilo eno najhujših zmerljivk, ki je kot taka pri mnogih ostala vse do danes.

Kot da eno omalovaževanje smrti bl. Grozdeta ne bi bilo dovolj je v nadaljevanju zapisala še: »Karkoli se bo namreč dogajalo na letošnji spravni slovesnosti, bo teden dni kasneje v Celju, kjer bo slavljena in poveličevana (domnevno) nedolžna in mučena žrtev partizanskih rabljev, postavljena na stranski tir.« Kljub temu, da ni niti enega zgodovinskega dokaza, da je bl. Grozde s čemerkoli sam izzval nasilje nad njim, je bilo potrebno po 67 letih postaviti dvom v njegovo nedolžnost.

Ker ne more navesti nobenega dokaza, da je bil kriv, Ivelja postavi dvom o njegovi nedolžnosti. Povsem v nasprotju s standardi razumevanja človekovih pravic, po katerih je človek nodolžen, dokler se mu krivda ne dokaže. Za tovarišico Ranko, je očitno človek nedolžen, če dokaže, da ni kriv!

Potem ko so partijski likvidatorji bl. Grozdeta  umorili, je bil po 67 letih potreben ponovnega umora. Tokrat medijskega, zanj je bila zadolžena in ga je tudi izvedla Ranka Ivelja.

Po objavi članka so  Dr. France Cvelbar, Anton Drobnič in prof. Justin Stanovnik vložili pritožbo na častno razsodišče Društva novinarjev. Kljub temu, da so v članku vsi elementi kristjanofobije, raširjanja neresnic, spodbujanja verske nestrpnosti in sovražnega govora, je Novinarsko častno razsodišče svojo predsednico oprostilo vseh obtožb.

S to odločitvijo je dokončno verodostojnost izgubila tudi ta organizacija, ki je s tem postala nosilka kristjanofobije, razširjanja neresnic, spodbujanja verske nestrpnsoti in sovražnega govora. Dokler ne bo prišlo do revizije postopka in sprejema odločitve v skladu s temeljnimi civilizacijskimi normami, ta organizacija ne more imeti verodostojnosti. Protiustavno odločitev, ki tepta temeljne človekove pravice so pred skoraj štirimi leti, dne 23.7.2010 sprejeli: Gojko Bervar (podpredsednik), Davorin Koron, Nada Ravter, Alma M. Sedlar, Lea Širok in Nina Jerman (člani).

Ranka Ivelja pa nadaljuje s svojimi medijskimi likvidatorskimi pohodi. Za "nagrado" je postala in ostaja predsednica tega krivičnega sodišča. Vas ob tem zanima, kdo bo naslednja/i?  Odgovorite si sami ali pa počakajte nekaj dni ali tednov.

Avtor

Mateja Lorbar

Družbena aktivistka in analitik slovenske družbe. S svojim možem in s tremi otroki živi v manjšem slovenskem kraju.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top