Ali bodo tudi v Sloveniji začeli z ubijanjem zapornikov z medicinsko zastrupitvijo?

V zadnjih sedmih letih je Kanada medicinsko zastrupila (evtanazirala) več zapornikov kot katerakoli druga država, ki spremlja in beleži takšne podatke, in dokazi kažejo, da nekateri to izkoriščajo, da bi se izognili zaporni kazni. V zadnjih sedmih letih je bilo v Kanadi evtanaziranih devet zapornikov, kritiki pa so zelo zaskrbljeni zaradi pomanjkanja preglednosti in zunanjega nadzora.

Jessica Shaw, znanstvenica z Univerze v Calgaryju, je vložila zahtevo za dostop do informacij o evtanaziji v kanadskih zaporih in ugotovila, da je tretjina vseh prošenj zapornikov za evtanazijo odobrena. To je precej manj od 81-odstotne odobritve v splošni populaciji, vendar za to ni bilo podano nobeno pojasnilo. Tiskovni predstavnik kanadskih kazenskih ustanov (Correctional Services of Canada - CSC) je za CTV News povedal: "Zaradi varovanja zasebnosti trenutno ne moremo zagotoviti podrobnejše razčlenitve teh številk." Shaw je pomanjkanje podrobnosti opisal kot "skrivnostno na več načinov" in dodal, da "[nas] skrbi, kaj se dogaja, (in) kaj se ne dogaja, za rešetkami in za zaprtimi vrati". Za CTV News je povedala: "Zdi se mi, da je postopek pri ljudeh, ki umirajo z zastrupitvijo v zaporu, zelo drugačen kot pri ... splošnem prebivalstvu Kanade."

O zaskrbljujočem pomanjkanju preglednosti je za CTV News spregovoril tudi Ivan Zinger, kanadski preiskovalec kazenskih zavodov. V okviru svoje vloge mora preiskati vse smrti v priporu, razen primerov samomora z zastrupitvijo in medicinske zastrupitve (evtanazije).

"Iz nekega nenavadnega razloga je CSC uspelo pridobiti izjemo [od] te zahteve," je dejal. "Ves čas izpostavljamo [to zadevo], vendar nimamo podatkov, oni pa nam jih niso dolžni posredovati. In to je problem."

Možnost prisile

Shaw je izrazil zaskrbljenost zaradi prisotnosti paznikov, ki lahko, četudi nehote, izvajajo pritisk na zapornike. "Resnično se moramo posvetiti vprašanju, ali lahko nekdo ustrezno privoli, če ga na primer opazuje paznik, ali ima kdo svobodno izbiro, ko so mu bile odvzete številne pravice," je dejala. Med pogovori z zaporniki je Shawova ugotovila tudi, da nekateri med njimi medicinsko zastrupitev (evtanazijo) in pomoč pri samomoru z zastrupitvijo razumejo kot način, kako se izogniti zaporni kazni.  Eden od zapornikov, James (ni njegovo pravo ime), ji je dejal: "[Zakaj nam ne bi dali še ene možnosti? Zakaj nam ne bi namesto tega, da davkoplačevalci plačujejo milijone dolarjev (za naš čas v zaporu), dali te možnosti, da gremo v medicinsko zastrupitev (evtanazijo)?"

Raziskovalci so ugotovili, da so 17 prošenj za evtanazijo vložili dolgoletni zaporniki, ki jih je "motiviralo stalno in neznosno psihično trpljenje v priporu". Tako Zinger kot Shaw sta izrazila tudi pomisleke glede vpliva omogočanja evtanazije zgolj na podlagi duševne bolezni. Zinger pravi, da podatki kažejo, da ima kar 75 % oseb v zveznih zaporih diagnozo duševnega zdravja, študije pa so pokazale, da lahko zapori poslabšajo duševno zdravje. "Če se določbe razširijo na duševne bolezni, bi lahko bilo do evtanazije upravičenih veliko več ljudi," je dejal Zinger.

Tiskovna predstavnica organizacije Right To Life UK Catherine Robinson je dejala: "Vprašanja, povezana s preglednostjo, so zaskrbljujoča in CSC bi moral biti odprt glede izvajanja medicinske zastrupitve v kanadskih zaporih. Še pomembnejši pa so odkritja o tem, da bi se zaporniki s smrtjo želeli "izogniti" svoji kazni, in pomisleki o tem, kako svobodno bi lahko nekateri zaporniki privolili v medicinsko zastrupitev, kar je povsem predvidljiv rezultat uvedbe pravice do medicinske zastrupitve za zapornike."

https://righttolife.org.uk/

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top