Ali ste verni?

Pred kratkim sem imel v domu starejših pretresljiv pogovor z devetdesetletno gospo. Nekajkrat sva se že videla, sem ter tja spregovorila vljudnostno besedo.

Tokrat se obrne k meni in vpraša: »Gospod, ali ste verni?« Nekoliko presenečen nad vprašanjem, ji odgovorim, da sem. Ona s solzami v očeh nadaljuje: »Jaz pa nisem, Nihče mi ni nikoli nič povedal o veri.«
»Oh gospa, to pa ni nič težkega,« jo poskušam v napol prisiljenem hecu spraviti v boljšo voljo. Nakar ona zelo resno odgovori: »Zelo težko je biti veren, če ti ni nikoli nihče nič povedal o veri. Rada bi bila verna, pa ne morem biti.« Iz teh besed je bilo čutiti veliko žalost, skorajda obtoževanje, da ji vera do devetdesetega leta ni bila posredovana.

Razmišljal sem, kaj naj rečem? »Če si veren, nisi nikoli sam«, sem ji hotel pomagati. Njo pa so besede zadele kot strela z jasnega: »Saj za to gre. Jaz se počutim tako zelo samo… Ker nisem verna…« Za nekaj časa je nastopila tišina. Oba sva se zamislila.
Po krajšem premoru spet spregovori: »Ali ste dali otroke krstiti? Ali jih vzgajate v veri?« Pritrdim in pokimam. »Zelo vam bodo hvaležni.«, je rekla in zaključila pogovor.

Najina pogleda sta se čez nekaj trenutkov srečala v prijaznem pozdravu...

Ta pogovor mi je dal misliti, kot že dolgo ne. Moj prispevek k pogovoru lahko vi in jaz takoj pozabimo. Njen pa je kot suho zlato. Skoraj prepričan sem, da Bog trka na vrata njenega srca. Verjamem, da mu jih bo odprla. Ker hrepeni po Njem.

Aleš Primc

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top