Barbie v rokah feministk

Kaj dobimo, če združimo Barbie in bolne ideje radikalnih feministk, ki se jim gnusijo moški, v umetniško podobo? Dobimo Barbie, ki na slikah velikih umetnikov, kot je npr. Zadnja večerja Leonarda da Vincija, zamenja moške. Kaj pa dobimo, če namesto izumetničene Barbie naredimo punčko z realnimi merami, brez ličila in z nasmehom na obrazu? Srečne otroke. 

Punčka Barbie, s polnim imenom Barbara Millicent Roberts, je produkt podjetja Mattel, ustvarila pa jo je Američanka Ruth Handler (1916-2002), žena soustanovitelja podjetja. Med potovanjem po Evropi je Handlerjeva v Nemčiji videla punčko Lilli, ki je bila tedaj v Nemčiji popularna stripovska junakinja. Kot lutko so jo v Nemčiji začeli prodajati leta 1955, sprva odraslim, šele kasneje so se zanjo navdušili tudi otroci. Handlerjeva se je v ZDA vrnila s prototipom svoje ideje in nekoliko predelana Lilli je postala Barbie (poimenovana po njeni hčerki Barbari). Javnosti je bila prvič predstavljena 9. marca 1959 na sejmu igrač v New Yorku in ta dan je postal tudi njen uradni rojstni dan. Kasneje so ugotovili, da punčka Barbie v vseh ozirih spodbuja idejo nerealne telesne podobe in anoreksijo pri deklicah. Ne samo, da ima Barbie predolg vrat, preozek pas, skrajno suha stegna, poleg tega ne more stati na svojih dveh nogah, ker ima stopala postavljena v držo "balerine".

PUNČKA BARBIE NADOMESTI MOŠKE LIKE V SLIKAH ZNANIH SLIKARJEV

Nekdanja študentka umetnosti Catherine Théry je ročno naslikala podobe lutke Barbie v različnih MOŠKIH vlogah, v 11-ih znanih freskah znanih umetnikov/slikarjev. Tako lahko vidimo Barbie punčke v motivu Zadnje večerje Leonarda da Vincija. Ne samo, da punčke nadomestijo Jezusa in njegove apostole, namesto kruha je francoska  "umetnica" pred bolne podobe suhic naslikala hamburgerje. Slikarka zlorabi tudi Cezanna in v njegovo sliko dveh kvartopircev za mizo posadi dve Barbiki, ki s klobukoma na glavi igrata karte. Najbrž bi se v grobu obrnil tudi Édouard Manet, ko bi videl, da sta si namesto para moškega in ženske, zajtrk privošščili dve Barbiki - ena gola kot kot ženska na originalu in druga Barbie, oblečena v moška oblačila. Takšno feministično-lezbično sceno "lepo" dopolni še ena Barbika v podobi moškega s kravato. Skrajno feministično pozicijo francoske slikarke pa obelodani bizarna predelava Rembrandtove »Lekcije anatomije dr. Tulpa«. Medtem ko se je umetnica v vseh prudgih predelavah striktobo držala menjave "ženska za moškega", pri tej umetnini naredi izjemo. Na mizo za seciranje namesto moškega v originalu ne polođi ženske, temveč zvezanega moškega, ki ga sadistično obkrožajo Barbike v črnini.

Sklop enajstih predelav je umetnica povezala v skupen naslov "Not The Ones You Think" ("Niso tisti kot ti misliš"). Sporočilo njenega dela naj bi bil razmislek o lepoti, inteligenci in mestu žensk v družbi. Nekoč in danes. Seveda, prav lahko bi celotno delo komentirali zgolj s kratkim "pač še en izraz umetniške svobode". Po svoje pa vsak izraz umetniške svobode predstavlja tudi duh svojega časa. In tale smrdi po skrajnem feminizmu in LGBRQ aktivizmu.

 NAMESTO BARBIE LAMILLY, punčka realnih mer

Digitalni umetnik in oblikovalec Nikolaj Lamm, je oblikoval punčko Lamilly, ki ima izgled 19-letnice relanih/povprečnih mer in jo predstavil otrokom. Ko so jih ob koncu snemanja vprašali katero punčko bi raje vzeli domov, Barbie ali Lamilly, so se otroci odločili za slednjo. Ko si jih vprašali kaj bi lahko bila ta punčka po poklicu oziroma kakšno kariero bi lahko naredila, so otroci odgovorili: plavalka, učiteljica, računalničarka, ... Za Barbie pa so rekli, da bi lahko delala v modni trgovini ali bi bila manekenka. Oglejte si ganljiv video o tem, kako so (še posebno) deklice sprejele punčko, ki so jo označile za lepo, realistično in podobno njim. Nekaj njihovih izjav:

"Kako je lepa. Zelo mi je všeč."

"Podobna je moji sestri."  "Podobna je moji teti Katie."  "Ni podobna drugim punčkam; ni suha."

"Zelo je posebna. Edinstvena je, zgleda resnična. Nimam punčk, ki bi bile takšne."

"Njeni lasje so bolj mehki kot sem sprva mislila, da bodo."

"Njen popek je kot resničen."

"Ta punčka lahko stoji. Barbie zgleda kot bi imela visoke pete, ker stoji na prstih."

"Lamilly je širša od Barbie. Barbie je zelo suha."

"Manj ličil ima in nasmeh na obrazu."

Vesna Vilčnik

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top