Dan rožnatih majic - zakaj?

V sredo, 25. februarja 2015, je bilo Dan rožnatih majic, ki so ga obeležili na OŠ Brežice. Pisala nam je zaskrbljena mamica, ki je dobila preko eAsistenta OŠ Brežice vabilo z vsebino ...

Spoštovani!

V sklopu projekta UNESCO bomo jutri, v sredo 25. 2. 2015, obeležili Dan rožnatih majic, dan proti vrstniškem nasilju. Tudi na naši šoli o tej temi veliko govorimo in stremimo k zmanjšanju kakršnegakoli vrstniškega nasilja (psihičnega, fizičnega, spletnega nasilja), zato menimo, da bi bila obeležitev tega dne na šoli primerna. Učenci lahko pridejo v šolo oblečeni v rožnato majico, ne glede na spol, in s tem pokažejo podporo vsem žrtvam nasilja in rečejo STOP nasilju. Učenci si lahko med seboj izposodijo majice, če rožnate majice nimajo v svoji garderobi.

Mamica osnovnošolca je povedala, da njen sin ne želi obleči rožnate majice in da ne želi sodelovati v akciji. Nas pa je začelo zanimati kaj je pravzaprav Dan rožnatih majic in od kod izhaja. Na uradni spletni strani smo našli objavljeno zgodbo o dečku, ki je bil leta 2007 v Kanadi (Nova Škotska), na svoji šoli zato, ker je nosil rožnato oziroma roza majico, žrtev nasilja. Na spletnem omrežju Facebook pa smo na profilu Dan roza majic 2015 zasledili objavo z razlago:  »Pobuda za ta dan je nastala, ko je nek deček za v šolo oblekel rožnato majico in so ga vsi zbadali. Nihče pa ni vedel da je imel doma mamo bolno za rakom in je to majico oblekel v podpori zdravljenja le tega. Dva sošolca pa nista bila nesramna in sta kasneje tudi ustanovila facebook skupino o tem, da bi vsi na šoli naslednji dan oblekli rožnate majice. Tako je s časoma to postal Dan rožnatih majic (zadnja sreda v februarju) .«

Zakaj oblačiti v roza majico, ki jo velika večina fantov in punc razume kot dekliško barvo,  fante, in s tem izvajati nad mnogimi med njimi nasilje, ko se jih oblači v po njihovo dekliško barvo majice? Ali je morda namen v njih zbujati znano željo teoretikov spola, da bi se začeli fantje spraševati ali niso morda punce in jih celo spodbujati, da bi začeli razmišljati o spremembi spola? Oboje je nasilje nad otrokom in kršenje njegovih človekovih pravic in dostojanstva.

Šli smo po sledi informacij...

Da bi izvedeli še nekoliko več akciji, smo prosili odgovorne za projekt na OŠ Brežice, če lahko o projektu povedo še kaj več. Vsaj malce nenavadno je bilo, da na uradni spletni strani nihče ne govori o dečkovi bolni mami, ki ima raka, zgolj o tem, da je bil deček žrtev medvrstniškega nasilja. Zato sem Tanji Plevnik, na katero so me napotili zastavila nekaj vprašanj:

1. Zakaj v zgodbi na FB zapišete, da se je fant z roza majico zavzel za bolno mamo, ki je imela raka. V uradni zgodbi nastanka Dneva rožnatih majic ne piše nič o tem. Prosim, če poveste vir, iz katerega sklepate, da se je akcija začela zaradi bolne mame?
2. Ali se je po vašem mnenju nasilje nad dečkom iz uradne zgodbe zgodilo zaradi predpostavke, da je deček gej?
3. Na koliko slovenskih šol ste dali (Unesco) pobudo za Dan rožnatih majic?

Prejela sem odgovore:
1.Vir: http://www.cepn.hr/dan-ruzicastih-majica/
2. Rožnata pentlja je znak solidariziranja z ljudmi, obolelimi za rakom na prsih. Fant je oblekel majico.
3. Pobudo za Dan rožnatih majic je dala vodja UNESCO središča Pišece Tanja Plevnik z OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, pobudo smo dali vsem šolam našega UNESCO središča, torej UNESCO šolam v Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini.

Ob njenih odgovorih se mi zdi pomembno poudariti, da je navedla vir hrvaške spletne strani, kjer je bilo res zapisano, da je bila dečkova mama bolna (ne pa tudi, da je imela raka). Če ne gre za nedoslednost v prevodu, potem je to lahko samo še načrtno zavajanje javnosti. Še bolj kot to, pa sem imela težavo razumeti odgovor na svoje drugo vprašanje. Sama namreč menim, da je precej verjetno, da je bil deček žrtev nasilja zato, ker so se ga lotili morda »bolj mačistični« sošolci. Ne razumem pa, zakaj je ob tem potrebno sprenevedanje?  Tudi sama sem namreč strogo proti vsakršnemu nasilju, ne samo nasilju v šolah. Zato sem ji poslala še eno pismo z naslednjo vsebino:

Spoštovani,
hvala za odgovore. Kljub vsemu ne morem mimo komentarja, da ste samoinciativno - angleška zgodba ne govori o tipu bolezni, hrvaška zgolj o težki bolezni - sklepali in na FB zapisali, da je imela mama raka ter dokaj nenavadno odgovorili na drugo zastavljeno vprašanje... Ne vem od kod vam ideja o roza pentlji, je sploh nisem omenjala, tudi raka na dojki ne ... Če bi se resnično zavzeli za nasilje nad/med otroci, bi pričakovala vsaj razlago za kakšno vrsto nasilja po vasem mnenju gre. Sprašujem vas, kot predstavnico Unesca, če bi se zavzeli tudi za dečka, ki bi bil žrtev nasilja, ker na primer nosi  majico z napisom Bog me ljubi! ali verižico s križcem?

Do sedaj odgovora še nisem prejela …

P.S. Tanja Plevnik mi je danes zjutraj, 2. 3. 2015, naknadno poslala še en link  http://www.eukutak.info/index.php?option=com_content&view=article&id=965:dan-ruiastih-majica&catid=14:zanimljivosti&Itemid=13http://www.eukutak.info/index.php?option=com_content&view=article&id=965:dan-ruiastih-majica&catid=14:zanimljivosti&Itemid=13.  Iz njega je razvidno, da je fant oblekel roza majico v  podporo mami, ki je zbolela za rakom na dojkah. Obžalujem, da navedenega ni posredovala (navedla kot vir) že prej. 

Foto: vir splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top