Strokovnjaki potrdili pogostejše čustvene težave pri otrocih, ki živijo v istospolnih partnerskih skupnostih

Avtor ene novejših raziskav, ki zajema več novejših študij o otrocih iz istispolnih gospodinjstev je raziskovalec in profesor sociologije iz Washingtona Donald Paul Sullins.  Komentar k omenjeni raziskavi je napisal Mark Regnerus, izredni profesor sociologije na Teksaški univerzi v Austinu (University of Texas at Austin), zunanji raziskovalec pri njihovem Centru za raziskavo prebivalstva (Population Research Center) in višji znanstveni sodelavec  na Inštitutu Austin za raziskovanje družine in kulture (Austin Institute for the Study of Family and Culture). V nadaljevanju lahko preberete povzetek komentarja ...

Raziskava prebivalstva je zajela 2700 istospolnih parov, definiranih kot »osebe, ki imajo zakonskega ali izvenzakonskega partnerja istega spola. Med temi jih je 582 v skupnem  gospodinjstvu  imelo otroke mlajše od 18 let. Na nabor vprašanj jih je med temi odgovorilo 512.

Objavljene raziskave, ki zajemajo Študijo novih družinskih struktur  (New Family Structures Study, NFSS), Dolžinsko študijo zgodnjega otroštva (Early Childhood Longitudinal Study, ECLS), Cenzus ZDA (US Census, ACS),  Kanadski cenzus (Canadian Census)  in Nacionalno spletno zdravstveno raziskavo (Nation Health Interview Survey) , vse kažejo na primerljivo osnovno poročilo, namreč, da se otroci, ki odraščajo s poročenima očetom in mamo bolje uspevajo.

Rezultati razkrivajo:

1. Pri osmih od dvanajstih psihometričnih meritev je tveganje za klinične emocionalne težave, razvojne težave ali potreba po posegu stroke za duševno zdravje skoraj dvakrat večja pri otrocih istospolnih staršev kot pri otrocih heteroseksualnih partnerjev.

2. Ocena otrok s hudimi čustvenimi težavami je pri istospolnih partnerjih 17%, v primerjavi s 7% pri otrocih heteroseksualnih partnerjev.

3. Stopnje motnje pomanjkanja pozornosti so prav tako višje; pri istospolnih parih 15.5% , pri heteroseksualnih  7.1%. 

4. Enako velja za učne težave; pri istospolnih partnerjih 14.1%, pri heteroseksualnih skoraj polovica manj.

Raziskava dokazuje, da ni enakovrednega nadomestila za to, kar lahko nudita biološka mati in oče. Tudi ona dva sicer nista zagotovilo za uspeh. Prav tako tudi ni vedno možno, da bi bila v družini oba. A se verjetnost čustvenih težav tako vsaj ne podvoji.

Najpogostejše težave, za katere se ve, da pogosteje težijo istospolne odnose in gospodinjstva so:
• nestabilnost odnosa,
• nestabilnost nastanitve,
• zdravstveni in emocionalni izzivi,
• večja ekonomska negotovost (pri ženskih partnerkah),
• in morda še najbolj značilno - pomanjkanje dveh bioloških povezav z otrokom.

Še en podatek, ki ga ne smemo spregledati je, da je pri istospolnih parih z otroki  stopnja razveljavitve zakona dvakrat večja kot pri heteroseksualnih parih z otroki.

Angleški povzetek študije je objavljen tukaj

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top