Danes goduje Sveti Valentin

Prva slika sv. Valentina se je pojavila v Nürnberški kroniki (1493). Besedilo ga opisuje kot rimskega duhovnika, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II. (268–270 po Kr.), znanim pod vzdevkom Klavdij Gotski. Rimske oblasti so ga priprle, ker je poročal krščanske pare in tudi sicer pomagal kristjanom, ki jih je cesar preganjal.

Češčenje sv. Valentina se je hitro razširilo po Evropi. Njegov god so praznovali tudi v zaupanju v moč njegove priprošnje. Njegovo ime izhaja iz latinske besede valens, kar pomeni močan in zdrav, zato so ga imeli za priprošnjika zoper telesne slabosti in kužna obolenja. Svetnikov god največkrat obhajamo v predpustnem času, ki je bil od nekdaj namenjen svatovanjem, in iz tega razloga so se mu priporočali novoporočenci. Valentinovo je ob koncu trde zime. Valentin je eden pomladanskih svetnikov, je »pomladin, ki ima ključe do korenin«, kot lepo pravi ljudska modrost.

Pri nas stoji cerkev Svetega Valentina na Limbarski gori, o njem pa govori tudi pesem o »Limbarski gor«.
Pod vplivom angleških in francoskih navad se je dan mednarodno uveljavil kot dan zaljubljencev in zaročencev, ko si ti med seboj na poseben način izkažejo pozornost z obdarovanjem.

God Svetega Valentina je tudi odlična priložnost, da razmislimo o svojem odnosu do kreposti čistosti, spoštovanju zaročenke, zaročenca, žene, moža, življenjskih sopotnikov in se Bogu zahvalimo zanje.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top