Danski zdravniki proti zastrupitvi bolnikov: Odgovor na trpljenje mora vedno biti skrb

Razprava o evtanaziji je na Danskem v polnem teku. Zdravniki so zdaj napisali odprto pismo v znak protesta proti vladnim načrtom.

Zdravniki, specializirani za lajšanje bolečin, kritizirajo podporo premierke Mette Frederiksen aktivni evtanaziji, piše Kristeligt Dagblad .

Danska vlada poskuša uvesti aktivno evtanazijo, ki na Danskem še ni dovoljena. V četrtek je premier Frederiksen uradno odprl razpravo z govorom. Od takrat je prejela več kritičnih pripomb.

Dansko društvo za paliativno medicino je to storilo v kritičnem odprtem pismu predsedniku vlade. "Ne verjamemo, da je rešitev trpljenja aktivna evtanazija", odpirajo svojo poslanico. Njihovo stališče je nedvoumno: "Podjetje nasprotuje evtanaziji in evtanazije ne obravnava kot del paliativne medicine."

Po mnenju avtorjev pisma zdravniki in družba nikoli ne bi smeli povedati bolnikom, da je njihov položaj tako brezupen, da je bolje, da jim pomagajo umreti. Namesto tega se zavzemajo za paliativno oskrbo, ki ljudem pomaga živeti, lajša trpljenje in zagotavlja kar najboljšo človeško oskrbo do smrti. Zato povabijo Frederiksena, da se z njimi pogovori o zadevi.

Filozof in nekdanji predsednik Etičnega sveta Jacob Birkler poudarja, da zdravniška združenja že dolgo nasprotujejo aktivni evtanaziji. »Srečal sem veliko zdravnikov v hospicih in na oddelkih za raka po vsej državi in ​​za mnoge od njih to ni dilema,« pravi za Kristeligt Dagblad .

Birkler meni, da danski zdravniki od svojih pacientov redko slišijo, da imajo ti izrazito željo po aktivni evtanaziji. Namesto tega vidijo, da bolniki potrebujejo aktivno pomoč, kot je lajšanje bolečin.

Zanimivo je, da imajo zdravniki na Nizozemskem in v Belgiji povsem drugačno mnenje o evtanaziji in jo podpirajo.

Kot piše Kristeligt Dagblad, je razprava o aktivni evtanaziji že leta spor med splošno populacijo in politiki. Čeprav splošna populacija podpira neko obliko legalizirane evtanazije, so ji politiki doslej nasprotovali, verjetno zato, ker je pred aktivno evtanazijo svaril danski svet za etiko.

Vendar pa je v četrtek premierka Mette Frederiksen poudarila svoje nestrinjanje z nasveti Sveta za etiko. Kritiki celo pravijo, da je spodkopala Svet, piše Kristeligt Dagblad .

Frederiksenova je med govorom dejala, da se zaveda, da se je Svet za etiko že večkrat izrekel proti aktivni evtanaziji. Dodala pa je, da se glede zadeve počuti popolnoma drugače in da obstaja "veliko indicev, da mnogi Danci čutijo enako kot jaz".

Kasneje je trdila, da "ne javnomnenjske raziskave ne strokovnjaki ne bi smeli odločati o tem, kako naprej. To mora biti razprava, ki jo imamo med seboj. Kot ljudje, kot državljani."

Sodba Sveta za etiko ni zavezujoča, je za Kristeligt Dagblad povedal Morten Bangsgaard iz think tanka Prospekt za vrednotno politiko. Od leta 2017 do januarja letos je bil član Sveta za etiko. Svet je le svetovalni in ne more sprejemati nobenih odločitev, poudarja Bangsgaard. Meni pa, da je problematično, če predsednik vlade nariše konflikt med ljudstvom in svetom. "Mislim, da je v njenem govoru spodkopavanje sveta za etiko."

Cne.news

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top