Deklaracija

Živimo v času najhujše moralne, politične, gospodarske in finančne krize po osamosvojitvi, znašli smo se v razvojni slepi ulici, opozarjajo podpisniki deklaracije Civilna družba za pravično Slovenijo.

Več kot 30 civilnodružbenih organizacij v deklaraciji Civilna družba za pravično Slovenijo opozarja na dramatične razmere v državi. Kot so zapisali, je Slovenija vse bolj talec centrov moči, ki jim je več za preživetje lastnih skupin in lobijev, kot pa za blaginjo, zdravo gospodarstvo in bančništvo, socialno varnost, pravično pravosodje, profesionalne medije, učinkovito in dostopno zdravstvo, pozitivno družinsko politiko, kakovostno izobraževanje in trajni razvoj države za vse generacije.

Perspektivni mladi brez služb odhajajo v tujino

Po mnenju Mitje Štularja iz Zavoda za oživitev civilne družbe, ki je skupaj z Borisom Pleskovičem iz Svetovnega slovenskega kongresa pobudnik deklaracije, centri moči zlorabljajo vse pomembne dele našega sistema. Nekaterim je dovoljeno veliko oziroma skoraj vse, drugi pa plačujejo vedno višje davke, kazni, vedno bolj tudi izpostavljeni pritiskom, je dejal Štular in dodal, da perspektivni mladi, ki so brez služb, odhajajo v tujino, kar pomeni, da bodo svoje znanje ponudili drugim.

Rok Prešern z Inštituta Janeza Evangelista Kreka je opozoril, da nam v dvajsetih letih ni uspelo vzpostaviti pravne države. "Zločin je postal zločin le, kadar to ustreza, kazen se izreče le, ko to komu ustreza. Nimamo meril, ki bi jih poimenovali za pravična," pa ugotavlja Štular, ki je posebej izpostavil razpihovanje protievropskih čustev, kljub temu, da ima Evropa svojo civilizacijsko zgodovino. Ravno omenjena protievropska čustva skupaj s poskusi oživljanja socializma in jugonostalgijo po mnenju podpisnikov kažejo na neuspešnost tranzicije in opominjajo na nevarnost zdrsa v mehki totalitarizem.

V luči razmer v državi iz vsesplošne želje po večjem angažiranju civilne družbe bodo 27. junija 2013 ob 18h v Unionski dvorani v Ljubljani priredili zborovanje na katerem bodo izpostavili zahteve po resničnih spremembah.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top