Dr. Tadej Strehovec prejel priznanje Bela vrtnica za leto 2019

Dr. Tadej Strehovec je dne 23. 3. 2019 v Marijini baziliki na Brezjah prejel priznanje Bela vrtnica. Priznanje sta mu v imenu Gibanja za otroke in družine podelila Aleš Primc in Metka Zevnik. 

Utemeljitev priznanja Bela vrtnica za dr. Tadeja Strehovca:

Dr. Tadej Strehovec je začetnik slovenskega organiziranega civilnodružbenega osveščanja o pravicah nerojenih otrok do življenja ter o nujni pomoči njihovim materam in očetom v stiskah. Ta njegova prizadevanja trajajo že več kot deset let. Na njegovo pobudo sta leta 2009 nastala Zavod Kul.si ter 24kul.si, prva spletna stran v Sloveniji, ki ljudi spodbuja k aktivnemu državljanstvu in prizadevanjem za pravice otrok, družin, spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti ter versko svobodo. 

Dr. Tadej Strehovec to poslanstvo opravlja od vsega začetka pogumno, odgovorno, sočutno ter, kot doktor bioetike, na visoki strokovni ravni. Znanje nesebično razširja tudi na nove rodove. 

Zaradi svojega plemenitega delovanja je bil dr. Tadej Strehovec deležen različnih oblik preganjanja, ki je vrhunec doživelo s krivično obtožbo ter montiranim sodnim procesom. Po treh letih pritiskov je 4. marca 2019 na sodišču zmagal, saj so tudi tožniki priznali, da zoper njega nimajo nobenega dokaza.

Dr.  Tadej Strehovec je s svojim visoko etičnim delovanjem zgled človeka, kristjana, ki je za pravice nerojenih otrok pripravljen žrtvovati svoje življenje in je zato trajen zgled sedanjim in bodočim rodovom.

O zgodovinski "Beli vrtnici"

»Bela vrtnica« se je imenovalo nenasilno odporniško gibanje proti nacizmu na univerzi v Münchnu v letih 1942 in 1943. Pet študentov in en profesor so na vrhuncu nacistične strahovlade z izredno jasnovidnostjo in pogumom spodbujali k uporu proti nečloveškemu terorju, zatiranju svobode in kršenju človekovih pravic tako, da so trosili letake in pisali grafite. V najbolj nevarnih časih so tvegali in žrtvovali svoja življenja, da bi gradili svet spoštovanja med ljudmi, miru in sožitja. Zato so trajen zgled neomajne pokončnosti, resnicoljubnosti in poguma za ves svet.

Preberite tudi, Radio Ognjišče: Strehovec: Hvaležen sem, da v tem boju s kulturo smrti nisem bil sam (objavljena tudi pridiga dr. Strehovca)

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top