Dr. Vilijem Ščuka: Spolne vloge otrok se težje vzpostavijo

V intervjuju za Dnevnik dr. Vilijem Ščuka odgovarja tudi na vprašanja o moškem in ženskem liku za vzgojo otroka. V svoji novogoriški ambulanti je dr. Ščuka kot zdravnik in klinični psihoterapevt dolga desetletja od blizu opazoval, kaj se dogaja s slovenskimi družinami in zlasti z otroki v njih. Gledal je, kako se bohotijo patologije, ki so jih producirali spremenjeni odnosi v družini in socialnem okolju, ter zgrožen ugotavljal, kako uničujoče posledice ima za otroke in družbo permisivna vzgoja in kako težko se temu postavlja po robu šola.

V zvezi s spolnimi vlogami v družini in življenjem otrok v homoseksualnih skupnostih, je dr. Ščuka dejal naslednje: "Težava nastane, ko so moški le še blede figure, kot bi rekla dr. Tomorijeva, in mora mati prevzeti nase vso odgovornost. In polno skrbeti za otroke je veliko večja odgovornost kot hoditi v službo. Vzgoja se tu močno zaplete. Hčerke nočejo prevzemati ženske vloge, fantje postanejo "mamini sinčki", ki se ne znajo odlepiti od svojih mater. Na koncu so vsi nesrečni, tudi mati, ki kljub svoji dominantnosti vendar potrebuje tudi močni moški pol." Glede na to, kar ste povedali: ali je možno, da se tudi vlogi moškega in ženske v družini zamenjata? Da na primer oče daje več ljubezni, bolj dosledna mama več odgovornosti? "Možno je, toda antropološko in telesno je to težko. Žensko in moško telo sta oblikovani zelo drugače. Žensko je bolj mehko in nežno, bolj tendira k ljubezni, moško je mišičasto, kosmato, grobo, z globokim glasom je bolj ostro. Zato si je nekako težje žensko predstavljati kot zakonodajalca in moškega predvsem v vlogi dajalca ljubezni. Spolne vloge pri otrocih se v tem primeru, domnevam, težje vzpostavijo. Domnevam pravim zato, ker imamo še tako malo izkušenj z življenjem v istospolnih družinah. Raziskave, ki so jih delali v tujini, so nezadostne, ker so istospolne družine precej nov pojav." Dr. Vilijem Ščuka je še en klinični psihoterapevt, ki dvomi v verodostojnost t. i. znanstvenih študij istospolnih aktivistov. Prav tako zagovarja stališče, da otrok za svoj razvoj potrebuje moški in ženski lik. Otroci, posvojeni v istospolne skupnosti, se zato v povprečju soočajo z več faktorji tveganja za zdrav psihološki razvoj. 

Povzeto po: Dnevnik.si

Foto: splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top