Čedalje več spodbud staršem, da bi se odločili za več otrok

Mesto Imotski je leta 2019 uvedlo visoka denarna nadomestila za vse novorojenčke, ki se bodo rojeni v naslednjih dveh letih. Znesek finančnega nadomestila za prvega otroka znaša 10 tisoč kun (1.320€), za drugega 20 tisoč kun (2.640€), za tretjega in vsakega naslednjega otroka pa dolgoročno 50 tisoč kun (6.600€). Zaradi povečanega števila novorojenčkov bo mesto te ukrepe podaljšalo tudi v leto 2022.

"Ukrepe imamo že vrsto let, vendar so se nanašali le na enkratno nadomestilo za novorojenčke, za prvega in drugega otroka je bilo nadomestilo po tisoč kun (132€). V začetku leta 2019 smo ukrepe razširili, kar pomeni, da skupni proračun v višini 2,5 milijona kun (330.000€) poleg nadomestil ob rojstvu, ki so sedaj višja, sofinancira vrtec za drugega in tretjega otroka, prehrano učencev, učbenike, prevoz  za učence, dijake, študente. Po končani srednji šoli smo dijakom kupili prenosne računalnike. Zadnje leto so dobili denar za nakup prenosnih računalnikov ", je v pogovoru za V imenu družine povedal imotski župan HDZ Ivan Budalić, ki je tudi odprl internetno stran e-Roditelj.hr, kjer lahko starši na enostaven način izvedo o ugodnostih za novorojenčke.

Vlada Republike Slovenije je v okviru ukrepov za blažitev posledic epidemije Covid - 19 za vsakega otroka rojenega v letu 2020 namenila 500 EUR enkratnega družinskega prejemka. Upajmo, da bo ta prejemek postal stalen in se bo še povišal.

"Najuspešnejši študentje so nagrajeni. Spoznali smo, da je najbolje in najpomembneje vlagati v otroke in mlade. Zato je velik del ukrepov in velik del proračuna usmerjeni v te uporabnike. Posledično imamo veliko več otrok, več novorojenčkov. Ne gre le za prvega ali drugega, ampak tudi za tretjega, četrtega in petega otroka. Na primer, leta 2019 smo imeli 89 upravičencev do tega ukrepa, leta 2020 pa že 195 upravičencev. To pomeni, da imamo 106 otrok več, kot smo jih imeli leta 2019," poudarja Budalić. »Za tiste, ki prejemajo največji znesek podpore, v višini 50 tisoč kun, se ta znesek izplača v 24 mesecih -  2100 kun na mesec. Prepričan sem, da je ta ukrep zelo dober, ker ne samo, da olajša vzgojo otrok, ampak tudi ščiti družino, ščiti zakon, "je dejal Budalić.

Dodatne informacije o tem ukrepu ter okrajnih in državnih ukrepih za starše najdete na https://e-roditelj.hr/grad-imotski/.

Mesto Imotski se lahko pohvali še z enim odličnim demografskim ukrepom: spodbujanjem mladih družin k gradnji in adaptaciji hiš na območju Imotskega, kar se bo nadaljevalo tudi v letu 2021. "Ustvarjamo pogoje za družinsko življenje. Za šport namenimo milijon in pol kun, v šolstvo vložimo 2 milijona in 660 tisoč kun, pa v kulturo vložimo 2 milijona in 700 tisoč kun. Za socialni program gre 3 milijone in 300 tisoč kun, od tega 2,5 milijona kun na novorojenčke. Tako praktično vsa sredstva vrnemo v javni prostor in s tem skrbimo za ustavitev odliva prebivalstva, ustavitev odhoda mladih, ki so temelj naše prihodnosti.

Na vprašanje, kaj ga pri spodbujanju tovrstnih ukrepov najbolj motivira, je Budalić odgovoril: »Temelj vsake družbe je družina, družinska skupnost moških in žensk ter njuni otroci. In otroci so tisti, ki nam dajejo motivacijo, moč in obveznost, da se v družbi odgovorno obnašamo, smo produktivni in jim to seveda tudi prenašamo. In to je tisto, kar je zdravo.

Imotski: Grad koji ulaže u djecu i obitelj - Hod za život 2020. (hodzazivot.hr)

Vir: narod.hr

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top