• Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije, je bil dolgoleten politik in visok funkcionar LDS

Državljanke in državljane v tujini je potrebno obvestiti o družinskem referendumu

Javni pozi Državni volilni komisiji. V Koaliciji za otroke gre pričakujemo, da državna volilna komisija v najkrajšem času obvesti vse volivke in volivce, ki bivajo v zdomstvu, izseljenstvu in zamejstvu o družinskem referendumu. Po naših informacijah namreč tega do sedaj še ni naredila, zato ne čudi podatek Državne volilne komisije, da je do sedaj za glasovanje po pošti zaprosilo le 430 volilnih upravičencev, ki živijo v tujini.

Uspeh referenduma pogojuje 20% volilnih upravičencev, ki glasujejo proti, zaradi česar je volilna komisija dolžna o izvedbi referenduma obvestiti vse volivke in volivce. Za primerjavo: za volitve, kjer ni potreben kvorum, komisija o volitvah obvešča vse volilne upravičence v zdomstvu, izseljenstvu in zamejstvu.

Volivk in volivcev, ki bivajo v tujini, je več kot 79.000, kar pomeni, da njihova neobveščenost o referendumu pomeni hudo kršitev načela poštenosti referenduma, zato od Državne volilne komisije pričakujemo, da bo omogočila pošten referendum.

Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije "Za otroke gre!"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top