Državni sekretar Dejan Levanič ponovno obljubil sistemsko rešitev za vinjete

Aleš Primc in Tomaž Merše sta na seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide predlagala, da se v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih poišče pravična sistemska rešitev za polovično ceno vinjete za družine s štirimi in več otroki, družine z otrokom s posebnimi potrebami oz. invalide, ki uporabljajo kombi.

Državni sekretar Levanič je ponovno obljubil sistemsko rešitev, ki sta jo njegova ministrica in vlada obljubila že oktobra 2013. Za leto 2014 so družinske organizacije z ministrstvom za infrastrukturo in prostor dosegle dogovor o povrnitvi polovice cene vinjete za te družine, vendar dogovor velja samo eno leto. Zato je potrebno čimprej sprejeti zakonsko rešitev, ki bo trajna. Sicer bi bilo vsakoletno reševanje tega vprašanja odvisno od dobre volje vlade oz. ministra.

Objavljamo magnetogram, iz katerega je razvidna ponovna zaveza vlade, da bo uredila to vprašanje. Dejan Levanič, včasih rad kaj "naloži". Tako je na tej seji "naložil", da so na njegovem ministrstvu prvi opozorili na problem. To ni res, to je prva storila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Prav tako ne drži, da je njegovo ministrstvo prispevalo k letošnji rešitvi glede vinjet za te družine, saj v pogovorih njegovi predstavniki niso sodelovali. Državnemu sekretarju tega, da si lasti prvenstvo in zasluge, ne zamerimo. Nasprotno, upamo, da bodo tudi te njegove javne izjave pripomogle k temu, da bodo čimprej našli in sprejeli trajno rešitev.

DEJAN LEVANIČ: Hvala lepa.
Zdaj, čisto iskreno, neumnost bi bila, če ne bi tega rešili za velike družine, ki pač rešujejo svoje prevozno sredstvo na tak način, da nabavijo vozilo, ki ta trenutek ustreza višjemu plačilu vinjete. Tako, da smo bili tudi prvi, ki smo na to pozvali. In Ministrstvo za infrastrukturo je tudi iskalo v bistvu rešitev, kako do tega priti. Imamo pa več problemov, namreč, vinjeta ali pa subvencija vinjete v ta zakon sigurno ne sodi, ker ne gre za družinski prejemek in ne za tematiko socialnega varstva in drugič, mi tudi ne zajemamo invalidov po 18. letu, tako da iščemo rešitve, kako priti do načina. Imamo pa tudi eden očitek, da moramo zelo paziti na diskriminacijo, tudi tujih državljanov, tako da iščemo rešitev, kako zapisati to ali kako sistemsko to urediti v prihodnje. Za letošnje leto smo rešitev našli in tudi je urejeno in ne vidim nobenih razlogov, da to ne bi bila neka stalna ureditev v prihodnje. Seveda to je pristojnost Ministrstva za infrastrukturo, ampak tudi z našo pomočjo bomo iskali rešitve, kako to urediti kot neko stalno pravico. Ta trenutek, kje bomo to zapisali, pa še nimamo dokončne rešitve.
Hvala lepa.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top