Grozljivo: Ali bo Belgija uzakonila evtanazijo otrok?

Belgija se že več kot deset let sooča s problemom, da je izvajanje evtanazije ušlo izpod nadzora. Od legalizacije leta 2002 se je število evtanazij povečalo za več kot 500%; ena tretjina evtanazij se opravi brez privolitve bolnika in zdravniki v skoraj polovici primerov evtanazij ne sporočijo ministrstvu za zdravstvo. Zadnje informacije govorijo o tem, da se v praksi evtanazirajo tudi slepe in slabovidne, anoreksične in tiste, ki so si spremenili spol. Vedno več je zagovornikov, ki trdijo, da je potrebno odvzemati organe iz teles evtanaziranih bolnikov. Najnovejše informacije pa govorijo o tem, da bo država razširila evtanazijo tudi na otroke.

Prejšnji teden sta dve komisiji Senata glasovali pozitivno

V torek 26.11. sta dve komisiji za socialo in pravosodje na ravni belgijskega Senata izglasovali podporo spornemu zakonu o evtanaziji, ki jo širi tudi na bolne otroke. Rezultat omenjenega glasovanja je bilo 14:3. Sedaj sledi še končno glasovanje v belgijskem parlamentu, ki bo na dnevni red uvrščeno predvidoma v naslednjih nekaj mesecih. Razprave o evtanaziji so vzbudile številna nasprotovanja v Belgiji in globoko razdelila tamkajšnjo javnost – vsi se sprašujejo, kam gre družba, ki ubija lastne otroke?

V sredo 4. 12. ob 12.30 bo v Senatu glasovanje o evtanaziji otrok!

V predlogu, ki so ga pripravili tamkajšnji socialisti bodo lahko evtanazijo zahtevali otroci. V ta namen bodo posebej izobrazili psihologe in otroške psihiatre, ki bodo potrjevali, da so otroci v resnici zahtevali evtanazijo. Vprašanje ki ga številni nasprotniki ob tem zastavljajo predlagateljem, pa se dotika problema, kako naj dojenček, ki ne zna govoriti izrazi željo, da ne želi biti evtanaziran? Kakor koli že, v sredo 4.12. ob 12.30 bo belgijski Senat obravnaval omenjeni zakon in če ga bo potrdil, bo z novim letom vstopil v veljavo. V praksi to pomeni, da bo primerov evtanazij od 10 do 100% več kot sedaj.

Kakšno je stanje na ravni evtanazije v Belgiji?

Zadnja poročila govorijo, da je bilo leta 2011 opravljenih 1,133 evtanazij. Leta 2012 pa že 25% več. Tragično je, da 47% evtanazij zdravniki ne sporočijo pristojnemu ministrstvu, čeprav jih k temu zavezuje zakon. Prav tako je grozljiva informacija, da 32% evtanazij opravijo brez privolitve bolnikov (se pravi na željo svojcev oz. zdravnikov). Prav tako evtanazijo bolnikov opravljajo tudi medicinske sestre, čeprav v zakonodaji piše, da lahko to storijo samo zdravniki

Komisija za nadzor in ocenjevanje evtanazije poroča o evtanaziji anoreksičnih in depresivnih oseb

Komisija ki izvaja nadzor nad evtanazijami v Belgiji je v svojih letnih poročilih poročala npr. o evtanaziji Nathana (44) ki se je rodil kot Nancy in kasneje spremenil spol. Nadalje o Ann G. ki je imela anoreksijo in jo je njen psihiater spolno izkoriščal. Prav tako so evtanazirali tudi dva gluha 45 let stara dvojčka, po imenu Mark & Eddy Verbessem, ki sta se soočila z diagnozo, da bosta postala gluha. Še preden sta postala gluha sta poiskala zdravnika, ki ju je 14.12.2012 evtanaziral v Bolnici v Jette (JET) v Belgiji. Evtanazirali so ju čeprav nista bila bolna in nista bila slepa. Ameriška zveza slepih in slabovidnih je protestirala in v znak nestrinjanja izdala posebno peticijo. Omenjena komisija je poročala tudi o evtanaziji ljudi, ki so trpeli za depresijo.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top