• Ne moremo govoriti o neustavni diskriminaciji!

France Cukjati: Istospolni pari niso diskriminirani ne v javnosti ne v zakonu

Na portalu iskreni.net je objavljen intervju s teologom, zdravnikom in politikom Francetom Cukjatijem, z naslovom »TO JE TAKO, KOT BI REKLI, DA JE TUDI POMEN AVTOMOBILA LETETI NAD OBLAKI«. V njem Cukjati med drugim pove, kakšen je njegov pogled na istospolno usmerjene in kako ocenjuje njihov položaj glede pravic v družbi. 

"Niso diskriminirani ne v javnosti ne v zakonu. Istospolno skupnost imamo zakonsko zgledno urejeno in država je ne obravnava diskriminatorno. Julija 2009 je Ustavno sodišče reklo: »O diskriminacijski obravnavi govorimo takrat, kadar država (na podlagi osebnih okoliščin) različno obravnava posameznike v enakih situacijah. Če položaja, ki ju primerjamo, v bistvenem nista enaka, ne moremo govoriti o neustavni diskriminaciji.« To pomeni naslednje: Ker glede medsebojnih pravic in dolžnosti med zakonskim parom in istospolnim parom ni bistvenih razlik, so te določbe za oba para lahko podobne ali enake. Ker pa je glede reproduktivnega in vzgojnega potenciala med obema paroma bistvena razlika, ju (na primer glede posvojitve otrok) lahko oziroma ju mora država različno obravnavati.»

Vabimo vas, da si intervju preberete na portalu iskreni.net

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top