Izjava slovenskih škofov o pokopu izvensodno umorjenih žrtev medvojnega in povojnega nasilja

V ponedeljek, 29. avgusta 2016, so se slovenski škofje ordinariji seznanili s potekom izkopavanja in pokopa izvensodno umorjenih žrtev medvojnega in povojnega nasilja. Škofje pozdravljamo prizadevanja državnih ustanov in civilnodružbenih organizacij, da se končno uredi več kot 600 prikritih grobišč ter zagotovi pokop vseh izvensodno umorjenih. Velika večina umorjenih je bila katoličanov in njihov pokop je temeljna dolžnost vsake civilizirane družbe. Glede napovedanega pokopa žrtev iz Krimske jame in Hude jame so škofje sprejeli naslednja stališča:

1. Državne oblasti naj izvedejo DNK-identifikacijo vseh žrtev medvojnega in povojnega nasilja ter na željo svojcev omogočijo njihov pokop v družinske grobove. Ostale žrtve naj bodo pokopane v skupne grobove, na katerih naj državne oblasti uredijo spominska obeležja.

2. Žrtve iz Hude jame naj bodo pokopane v spominski park Teharje, saj je to že od vseh svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve, ki so bile umorjene na Teharjah oz. so bile od tam odpeljane na druga morišča. Spominski park Teharje naj se primerno obeleži in naj se dogradi kostnica, kot jo predvideva načrt arhitekta in akademika Marka Mušiča.

3. Na lokaciji Hude jame naj državne oblasti, v dogovoru z zainteresiranimi nevladnimi organizacijami, oblikujejo državni spominski park z obeležjem in primernim napisom.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top