Izjava za javnost ob molku predsednika RS Boruta Pahorja v zadevi koroških dečkov

Odprto pismo  predsedniku republike  Borutu Pahorju

Spoštovani predsednik republike Slovenije, Borut Pahor!
Na protestnem shodu  v podporo vrnitvi koroških dečkov  babici in dedku, ki je potekal  6. 7. 2016 pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve,  smo vas pozvali, da zastavite svoj državniški vpliv za takojšnjo vrnitev dečkov v njuno edino družino, k babici in dedku.  Dne  8. 7. 2016 ste prejeli Poziv za pomoč  pri vrnitvi koroških dečkov v njuno edino družino, ki smo ga v imenu Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev podpisali: Borut S. Pogačnik, Franc Donko, Metka Zevnik, Andrej Breznik in Roman Vodeb.
Celo poletje smo nestrpno pričakovali vaš odgovor, kajti zavedamo se, da se otrokoma  z vsakim dnem, ko nista v znanem in ljubečem okolju babice in dedka, povzroča težka čustvena škoda in krati pravica do družinskega življenja, hkrati pa se poglablja tudi stiska vseh vpletenih.
Ker iz vašega urada po več mesecih še vedno ni bilo odgovora, me je zanimalo, ali ste se  seznanili z nezakonitim odvzemom koroških dečkov in zakaj niste ničesar storili za njuno čimprejšnjo vrnitev  k babici in dedku.  Iz glavne pisarne vašega urada mi je bilo v torek, 11. 10., končno med telefonskim pogovorom zaupano, da ste peticijo Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev  21. 7. 2016 odstopili  v reševanje ministrstvu strankarske kolegice Anje Kopač Mrak!
Po mnenju Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev takšna poteza predsednika pomeni izmikanje in prelaganje odgovornosti!

V odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev smo nad takšno potezo predsednika republike ogorčeni in zelo zaskrbljeni ter izražamo svoj javni protest proti odločitvi, da ste svoj del odgovornosti za usodo koroških dečkov preložili  na ministrstvo, ki je zakrivilo nezakonit odvzem.  To je približno tako, kot če bi se žrtev  kaznivega dejanja zatekla po pomoč na policijo in sodišče, ti pa bi njeno zadevo predali v reševanje storilcu kaznivega dejanja!
Zato je povsem nesprejemljivo, da peticijo obravnava vaša strankarska kolegica Anja Kopač Mrak, ki je za nezakonit odvzem objektivno in strokovno odgovorna, pri čemer  v naprej vemo, da zadeve ne bo rešila v prid koroških dečkov, saj je do sedaj storila vse, kar je bilo v njeni moči, da otroka še naprej ostajata odtrgana od njune edine in prave družine babice in dedka.

Spoštovani predsednik, Borut Pahor!
Verjamem, da se kot predsednik RS zavedate vpliva in odgovornosti do svojih državljanov, tudi nemočnih koroških dečkov, in svoje izmikanje obžalujete!  Danes vas ponovno pozivamo, da svoj predsedniški  vpliv zastavite za takojšnjo vrnitev koroških dečkov babici in dedku ter tako pokažete, da ste resno mislili s svojo prisego, da boste predsednik vseh državljanov!

V imenu Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev  ter 3000 podpisnikov Peticije za takojšnjo vrnitev koroških dečkov babici in dedku Franci Donko

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top