Kontracepcijske tabletke so me skoraj ubile

Vedno pogosteje se pojavljajo zgodbe deklet in žena, ki so leta mirno jemale kontracepcijske tablete. Niti sanjalo sem jim ni, da se v njihovem telesu dogajajo spremembe, ki jih lahko stanejo življenje.

Čeprav mediji in farmacevtska industrija zaplete skrbno prikrivajo, marsikdo, ki se je zaradi tega znašel na robu smrti, preprosto ne more več ostati tiho. Ena od takih je tudi Colleen Wachob, 32 letna vegetarijanka in aktivna športnica. S svojim možem živi v Brooklynu v New Yorku. Takole pripoveduje svojo zgodbo:

10 let brez težav

Na tabletkah sem bila približno 10 let in nikoli nisem čutila težav. Celo dobro se mi je zdelo, da jih jemljem, saj so mi povedali, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka jajčnikov. Obenem nisem nikoli imela težav z aknami in vedno sem natančno vedela, kdaj bom dobila menstruacijo (ob jemanju kontracepcije to ni običajna menstruacija, ampak le šibka odtegnitvena krvavitev). Sicer sem slišala, da so s tabletkami povezana tudi razna tveganja, ker pa sem bila zdrava in športno aktivna, po vrhu tudi nekadilka, se s tem sploh nisem ukvarjala. Jemala sem jih že leta, zato sem bila prepričana, da bi se morebitne posledice že zdavnaj pokazale. Moje prepričanje pa se je radikalno spremenilo , ko sem se znašla na urgenci, s krvnimi strdki v obeh krilih pljuč. Po prepričanju zdravnikov so smrtno nevarne strdke povzročile prav tabletke. Tako sem 21. maja (2013, op. ur.) vzela zadnjo kontracepcijsko tableto v svojem življenju.

Naenkrat sem postala zelo utrujena

Tisti sobotni dan sem pričela tako, kakor veliko drugih. Odšla sem na tečaj joge, s prijateljico na kosilo, nato pa po nakupih. Medtem ko sem si ogledovala uhane, primerne za sestrino poroko, sem začutila, da se v meni nekaj dogaja. Naenkrat sem bila utrujena. ZELO utrujena. Sprva sem pomislila, da je zato kriv prvi toplejši dan ali pa moja intenzivna vadba. Vse sem razumela kot dehidracijo in zato popila nekaj kokosove vode. Komaj sem priplezala do vrha, in vsa zasopla hitela na ulico. Še vedno sem bila prepričana, da sem le zelo dehidrirana.Ko pa mi je pričelo primanjkovati tudi zraka, je bil to zame dovolj velik alarm, da sem poklicala svojega moža. Sicer je bil le lahno zaznano primanjkovanje zraka, vendar me je zaradi počasne hoje in odsotnosti naprezanja presenečalo. Ko smo na poti domov s podzemno železnico prispeli do naše postaje, sem imela še vedno težave z dihanjem. Do zunanje ulice in zraka so me ločile le še stopnice. Komaj sem priplezala do vrha, in vsa zasopla hitela na ulico. Še vedno sem bila prepričana, da sem le zelo dehidrirana.
Nobenega vzroka nisem imela, da bi pomislila na karkoli resnejšega. Pred kratkim sem bila na zdravniškem pregledu in razen nekoliko nižjega nivoja vitamina B-12, sem bila popolnoma zdrava. Poleg tega ženska, stara 32 let, ki redno opravlja telovadbo in se zdravo prehranjuje, res ne pričakuje resnejše bolezni.

Jemljete kontracepcijske tabletke?

Upala sem, da bo počitek pomagal, vendar me je prav zaskrbelo, ko sem v nedeljo morala štirikrat v posteljo. Na prigovarjanje moža sem se odločila, da v ponedeljek vendarle obiščem zdravnika. Sem se pa počutila kar malo nelagodno ob misli, da grem k zdravniku samo zaradi dehidracije. Res sem bila slepa. Njegova reakcija na moj EKG me je šokirala. Pričela so se njegova vprašanja. Sem pred kratkim letela z letalom? Ja, teden dni nazaj sem bila v Miamiju. So moje noge pogosto otečene? Ja, vedno so take. Sem v nogah čutila kakšen krč? Pravzaprav sem tisti teden res čutila zelo močen krč v desni nogi. Sicer ni bilo posebno otežujoče, vendar sem se zaradi bolečine vseeno pritoževala sodelavkam. Jemljete kontracepcijske tabletke? Ja, jemljem jih že 10 let. Zdravnik je sumil na pljučno embolijo. Krvni strdki, ki so nastali v nogah (in so povzročali krče), so prišli do pljuč. Nemudoma me je napotil na urgenco. Po osmih urah, ko so opravili rentgensko slikanje prsnega koša, ultrazvok nog, CT in številne krvne preglede, so zdravniki potrdili diagnozo.

Če tega ne bi odkrili takrat, bi se lahko končalo usodno.

Preden bom spet lahko normalno funkcionirala, bodo potrebni vsaj 3 meseci zdravljenja. V tem času sem veliko brala zgodbo o Sereni Williams, ki je kljub preboleli pljučni emboliji, že čez dobro leto osvojila olimpijsko medalijo. Njena zgodba mi je prinesla upanje, da bo ponovno prišel čas, ko bo dihanje in premikanje lažje. Dva tedna mi je mož pomagal pri injiciranju antikoagulacijskih zdravil, po tem času pa sem namesto injekcij lahko začela z oralno antikoagulacijsko terapijo. Čeprav sem se vedno bala zaužiti kakršnokoli zdravilo, sem tokrat morala »objeti« tradicionalno medicino. Spoznala sem moč družine in prijateljev, postala sem bolj potrpežljiva … V času zdravljenja sem se naučila potrpežljivosti. Cel teden sem potrebovala za to, da sem premagala nekaj stopnic, še celo poletje pa sem morala nositi kompresijske nogavice. Spremenila sem tudi svoj način življenja. V tem času sem ponovno odkrila veliko vrednost družine in prijateljev. Po petih mesecih sem se počutila že veliko bolje. Če se le izogibam kontracepcijskim tabletam, se bolezen ne bi smela širiti ali kakorkoli slabšati. Predvsem pa lahko rečem, da sedaj veliko bolj pozorno poslušam svoje telo, pri vsaki odločitvi pa tudi pozorneje pomislim in pretehtam, kaj bo zame pomenila.

Nikoli več tabletk

Sedaj vem, da so kontracepcijske tabletke za moje telo toksične, ker med drugim povzročajo krvne strdke. Šokirana sem nad tem, da so mi zdravniki vsa leta govorili o tem, kaj vse lahko dobrega za svoje zdravje z njimi pridobim, nihče pa mi ni govoril o neželenih učinkih, ki so tako zelo nevarni. Vem, da je moje telo naredilo vse, da bi mi sporočilo nevarnost. Le slišati ga nisem znala.Večkrat sem pomislila, ali so moji telesni znaki že prej opozarjali na nevarnost. Moja prekrvavitev je bila vedno nekoliko slabša, moje noge pa so mi pogosto otekale, zlasti med poletjem in med letalskimi leti. Bi iz tega lahko sklepala, da se nekaj dogaja? Najbrž ja. Vsekakor pa bom v prihodnje zdravnikom postavljala veliko več vprašanj, poleg tega pa bom veliko bolj pozorna na govorico svojega telesa. Vem, da je moje telo naredilo vse, da bi mi sporočilo nevarnost. Le slišati ga nisem znala.

Naj moja zgodba mnogim pomaga, da bodo odslej bolj pozorni na svoje telo, na krče, predvsem pa upam, da bo mnoge odvrnilo od jemanja kontracepcijskih tablet.

Vir:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top