Pogumen korak v prihodnost

Resnica in sočutje 1945-2015« je civilno-družbena iniciativa, s katero želijo podporniki po sedemdesetih letih vzpostaviti proces dokončnega slovesa od druge svetovne vojne ter z njo povezane državljanske vojne in povojnega nasilja. Še posebej želijo odpreti prostor svobodnega, varnega in iskrenega medosebnega življenja za naše otroke.

K sodelovanju vabijo vse, ki želijo prispevati k miroljubnemu, strpnemu, na resnici in sočutju temelječemu sožitju slovenske družbe. Spraševanje vesti o dobrem in zlu ter dogovor o tem, kaj je prav in kaj narobe, sta temeljna gradnika vsake družbe in vir socialnega kapitala za sedanje in prihodnje rodove, ki ne želijo postati predmet ideoloških poenostavljanj in manipulacij, ampak živeti polno življenje, ki se lahko sooči z zahtevnimi izzivi časa.

Rane, ki so jih druga svetovna vojna in povojne travme pustile za seboj po vsem svetu in pri nas, daleč presegajo samo žalovanje za umrlimi in celjenje ran ter zidanje porušenih domov; za seboj so pustile na tisoče ustrahovanih, razvrednotenih in zlorabljenih preživelih in njihovih otrok, ter zdaj tudi že vnukov, ki svojega odraščanja v grozi in stiski, strahu, pomanjkanju ter nevarnosti ne morejo čez noč spremeniti. Jasno se zavedamo, da časovno oddaljevanje travmatičnih dogodkov, pospremljeno z držo molka, prikrite jeze in pasivnosti, ne zdravi ran in krivic, temveč jih poglablja in nas tako izpostavlja novim in novim konfliktnim razmeram, v katerih se ne znajdemo in reagiramo nepremišljeno.

Sočuten spomin, iskreno ubesedenje travmatične zgodovine brez ideoloških interpretacij ter drža odpuščanja so ključni koraki za ozdravljenje bolečine vsake posamezne družine in vsake posamezne generacije. Žrtve vojnih in povojnih krivic lahko pustijo preteklost v celoti za seboj, samo če se odprejo sedanjosti, novim izkušnjam in novim, iskrenejšim in varnejšim medosebnim odnosom, v katerih sovraštvo in maščevalnost nimata zadnje besede.

K pobudi vabljeni vsi, ki ste se v svojih strokah angažirali za resnico in sočutje oz. se javno izpostavili. Pa tudi vsi drugi, ki vas pobuda Resnica in sočutje nagovarja, vabljeni, da prispevate k sami zamisli, obenem pa obvestite vse, za katere menite, da bi jo lahko obogatili, uresničili.

Vabljeni na različne dogodke, ki se bodo zvrstili v mesecu juniju:

13.6. maša pred Hudo jamo (ob 11h)

13.6. blagoslov kapelice v Kamniški Bistrici (ob 15h)

14.6. slovesnost v Kočevskem Rogu (ob 11h)

15.6. ob 19h komemoracija na Žalah ob lipi sprave

15.6. do 24.6. obisk grobišč, promocija filma z naslovom ‘Slovenija ima srce’

21.6. predstavitev projekta/instalacije ’70 klekljanih golobov za 70 let miru’ v cerkvi v Tolminu pri sveti maši ob 10h

23.6. koncert ‘Srečanje dveh svetov’ v zavodu Sv. Stanislava

Vabljeni tudi, da obiščete spletno stran www.resnicainsocutje.si

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top