Manj nesporazumov in več ljubezni

Predstavljamo vam pet nasvetov, ki vama lahko pomagajo pri ohranitvi in izboljšanju odnosa. Tudi takrat, ko se med vama ozračje močno ogreva in se napoveduje nevihta …

Predlogi so nastali pod peresom Laurie Puhn, poročene žene, ki je svoje znanje o relacijskih dinamikah pridobivala na Harvardski univerzi, svoje najpomembnejše izkušnje pa je pridobila v "univerzi vsakodnevnega življenja". Sama pravi: »Morda boste presenečeni ob tem, ko boste spoznali, da vam ne bom svetovala več pogovora. To radi počnejo strokovnjaki. Sama vam želim pokazati, kako porabiti le nekaj minut in znotraj teh spremeniti kakovost vajinih besed.«

Nadaljnji nasveti so napisani na način, kot jih je opisovala avtorica sama.

1. Izberite pravo bitko

Denimo, da skozi vrata stanovanja vstopi vaš sozakonec. Moker in jezen, ker ni vzel dežnika. Zjutraj ste mu vsaj trikrat omenili, da je za danes napovedan dež. V vas se kopiči jeza. A še preden pričnete s kritikami, si postavite to pomembno vprašanje: »Se ta težava tiče tudi mene?« V tem primeru ne. On je trenutno moker in ne vi. Torej ne vstopajte v to bitko. Ne uporabite kritike in očitanj, kot so: »Saj sem ti rekla, da bo dež. Ti me nikoli ne poslušaš!«. Namesto tega uporabite raje pot sočutja: »Ves si moker. Ti prinesem brisačo?« Če vam je v tistem trenutku to težko izreči, bodite raje tiho. Ob mirnem času bosta lahko povsem drugače spregovorila o tem, kdaj in kako se vsak od vaju čuti oziroma ne čuti ob drugem slišanega in vzetega zares.

2. Večkrat pohvalite prijetno lastnost sozakonca

Med pisanjem knjige je Puhnova izvedla tudi manjšo raziskavo in odkrila nekaj stvari, ki nam lahko pomagajo pri izgradnji naših odnosov. Ko je posameznike povprašala o tem, ali od svojega sozakonca raje slišijo pohvalo, ki se nanaša na njihovo lastnost ali videz, jih je kar 84 % odgovorilo: »Pohvalo o moji lastnosti.« Iz tega se lahko naučimo, kako pomembno je vsak dan poiskati dovolj priložnosti, da svojemu partnerju izrečemo pohvalo, ki se nanaša na njegove vrednote (npr. njegovo/njeno radodarnost, sočutje …). Na enak način pohvalimo tudi svoje otroke.

3. Preprečite konflikte o prihodnjih rečeh

Med pari so zelo pogosti konflikti o stvareh, o katerih sploh še nimata dovolj informacij. Največkrat si sami ustvarimo določene predstave in strahove, ki jih želimo na vsak način rešit takoj. Vse skupaj se največkrat konča s konfliktom. V mislih imam moža in ženo, ki se januarja kregata o kraju poletnega dopusta. Ob konfliktu se čim prej ustavita. Konflikti so le pokrivalo tistih vsebin med vama, ki se jih v resnici bojita načeti. A jih je potrebno.

4. Pogosto si izkazujta naklonjenost

Drobne stvari so potrebne, da svojemu partnerju izrazite pozornost in ljubezen. Če veste, da ima danes vaša žena pomemben sestanek, pregled pri zdravniku, razgovor za službo ipd., ji pokažite svojo skrb s tem, da jo pokličete ali ji pišete in vprašate: »Kako je šlo?« S tem ji jasno sporočite, da vam ni vseeno zanjo ter da nanjo mislite. Naj to postane navada obeh. Kadarkoli se drugemu dogaja nekaj pomembnega, mu dajte vedeti, da ste z njim. Tudi sicer si pogosto pokažita naklonjenost. Ni potrebno veliko. Dejanja govorijo več kot besede.

5. Nesoglasje si izražajta s spoštovanjem

Eden izmed lažjih načinov pričetka konflikta, je izražanje nesoglasja z besedami: »Ni res. Ti ne vidiš prav. To sploh ni tako!« Veliko boljši uspeh imajo modra vprašanja. V trenutku, ko se s svojim partnerjem ne strinjate, se ustavite in vprašajte: »Zakaj tako misliš?« Nato poslušajte odgovor. Morda boste celo izvedeli kaj, kar bo razširilo vaš pogled. Ostanite svobodni v tem, da se ne strinjate. To izrazite na neobsojajoč način. S tem ko najprej poslušamo, drugemu izkažemo spoštovanje. In ko nas bodo opazovali in poslušali otroci, bodo tudi sami izkusili, kako enostavno se neskladnost mišljenja da spremeniti v dialog.
To je le pet preprostih nasvetov, ki lahko pomagajo pri izboljšavi naše vsakodnevne komunikacije. Vrednote, ki jih vsi cenimo, so spoštovanje, toplina, sočutje, zvestoba … In prav te vrednote so lahko z našimi besedami in dejanji porušene ali okrepljene. Ni potrebno veliko. Ne za eno ne za drugo. Na nas je, kaj bomo izbrali.

Anja Kastelic,
Zavod ŽIV!M
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top