Sv. Ivana Molla, zavetnica nosečnic, zdravnikov pediatrov, prezgodaj rojenih otrok, priprošnjica proti splavu in zavetnica kulture življenja

28. aprila goduje sv. Ivana Molla, ki je zavetnica mater, zlasti nosečnic, zdravnikov (pediatrov), prezgodaj rojenih otrok; priprošnjica proti splavu ter zavetnica kulture življenja – zgled matere, ki se žrtvuje, da reši še nerojenega otroka.

Njena navdihujoča zgodba o ljubezni in žrtvovanju je še kako potrebna današnji družbi, v kateri se razrašča kultura egoizma in kultura smrti.

Rodila se je 4.oktobra 1922 v Magenti (Milano) v Italiji, umrla je 28.aprila 1962 v Monzi, Italija. Bila je deseti od trinajstih otrok pobožne krščanske družine. Dva njena brata sta postala duhovnika, ena sestra pa redovnica. V Paviji je doktorirala iz kirurgije, v Milanu pa opravila še specializacijo iz pediatrije. Doma je odprla svojo ambulanto. Poročila se je z inženirjem Petrom Molla, s katerim sta imela štiri otroke.

Po treh porodih in dveh spontanih splavih je l.1961 zanosila. Že zgodaj v nosečnosti so odkrili tumor na jajčnikih in ji predlagali splav, da bi jo lahko operirali, vndar ni dovolila zdravljenja, ki bi lahko škodovalo otroku. S carskim rezom je rodila zdravo deklico, sama pa zaradi zapletov en teden po porodu umrla.

Že kot dekle in študentka je bila zelo aktivna v Katoliški akciji. Ogromno je pomagala ženam, zlasti revnim in starejšim. Je simbol boja proti splavu nerojenih otrok, zgled matere, ki daruje tudi svoje življenje, da reši nerojenega otroka.

Papež Janez Pavel II jo je za blaženo razglasil 24.aprila 1994, za svetnico pa 16.maja 2004.

Polona Naglič

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top