Sv. Janez Pavel II, zagovornik družine in nerojenih otrok, razglašen za svetnika 27. aprila 2014

27.aprila 2014 je bil za svetnika razglašen Janez Pavel II. Janez Pavel II., katerega rojstno ime je Karol Józef Wojtyła, je bil rojen 18. maja 1920 v Wadowicah, Poljska, umrl je  2. aprila 2005 v Vatikanu.

Bil je dosleden zagovornik spoštovanja življenja od spočetja do naravne smrti

Splav je označil kot nevarnost za svetovni mir. Po njegovih besedah namreč ni mogoče doseči resničnega svetovnega miru brez spoštovanja življenja, predvsem ko gre za nedolžna in ranljiva življenja nerojenih otrok.

Leta 1995 je izdal okrožnico Evangelij življenja, ki po vsebini velja za enega najpomembnejših dokumentov Cerkve v prejšnjem stoletju. Z njo je pokojni papež postavil zrcalo družbi 20. stoletja, ki je z uzakonitvijo splava začela sebe spodjedati pri samem temelju ter namesto »kulturo življenja« začela poveličevati »kulturo smrti«. Okrožnica je naslovljena na katoličane in na vse ljudi dobre volje, ki so poklicani, da se dejavno zavzemajo za spoštovanje slehernega človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.

"Pravica do življenja je za človeka temeljna pravica... Vendar ni nobene drugepravice, ki bi bolj od blizu zadevala sam človekov obstoj! Pravica do življenja pomeni pravico do prihoda na beli dan in potem do vztrajanja v življenju, dokler naravno ne ugasne: "Dokler sem živ, imam pravico živeti."

(sv.Janez Pavel II)

Papež Janez Pavel II je obiskal tudi Slovenijo. Prvič med 17. in 19. majem 1996, ko je obeležil 1250. obletnico krščanstva na Slovenskem. Iz tega obiska je verjetno najbolj znan stavek s srečanja z mladimi na postojnskem letališču (ravno na njegov 76. rojstni dan): Papež 'ma vas rad. Drugi obisk Slovenije je trajal le pol dneva. To je bilo 19. septembra 1999 ob beatifikaciji Antona Martina Slomška.

V Sloveniji mu je posvečena kapela v cerkvi sv. Duha v Stožicah v Ljubljani in kapela v cerkvi bl. Antona Martina Slomška v Košakih v Mariboru, v katere oltarju so vgrajene tudi papeževe relikvije. V Ljubljani se po njem imenuje Ulica Janeza Pavla II. (po preimenovanju Zrinjskega ceste leta 1997), na kateri se nahaja tudi sedež Apostolske nunciature v Sloveniji. Bronast kip Janeza Pavla II. se nahaja na Brezjah ob baziliki, kamnit pa v Skorbi v vaškem središču.

Polona Naglič

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top