Marijno vnebovzetje - praznik marijanskega feminizma

Lik ženske in matere pri Slovencih je od nekdaj navdihovala Jezusova Mati

15. avgusta 1991, v prvem letu samostojnosti, se je slovenski narod posvetil Božji Materi Mariji. To posvetitev bomo obnovili tudi na letošnji veliki šmaren.
Pri Slovencih je praznik Marijinega vnebovzetja, ki mu pravimo veliki šmaren, velika maša ali velika gospojnica, zelo priljubljen. Zelo pomenljivo je, da so bile najstarejše cerkve v tistih krajih, kjer se je krščanstvo med Slovence širilo iz Ogleja, vse posvečene Mariji vnebovzeti.

Na ta praznik je zato pri številnih Marijinih božjepotnih svetiščih, na gosto posejanih po slovenski zemlji, glavni romarski shod. Romanja so med slovenskim narodom priljubljena in so priča zaupne vernosti slovenskih ljudi. Slovenci čutimo, da je Marija mati in kot vsaka mama dobro ve, kaj njeni otroci potrebujejo. Številne pesmi in literarna dela, med katerimi so zadnja leta tudi navdihujoča šmarnična branja pričajo, kako globoko je slovenska duša povezana s telesnim in duhovnim življenjem Jezusove Matere.

Najgloblje potrebe sodobne ženske lahko izpolni le Marija

V slovenski družbi je veliko nesrečnih žensk. To so tiste, ki so zaradi pomanjkanja ljubezni v otroštvu in težkih okoliščin v odraslosti prikrajšane v svoji ženski vlogi in ne morejo v polnosti razviti svoje ženske moči. Do njih mora biti družba – posebej še moški – spoštljiva, potrebno jih je zaščititi pred zlorabami vseh vrst.
Žal pa obstaja pa tudi številna skupina sodobnih žensk, ki so pod vplivom ideologij, moči in denarja pripravljene zatajiti svojo ženskost in se v ekstremnih primerih celo boriti proti lastni ženski naravi. Takšne ženske najdemo po raznih feminističnih, homoseksualnih in skrajnih levičarskih nevladnih organizacijah. Spomnimo se bizarnega dogodka, ko so šle feministke in lezbijke nad Romana Vodeba z menstrualno krvjo, ker je zagovarjal družino mame, očeta in otrok. Katoličani smo poklicani, da širimo spoštovanje materinstva, očetovstva in družinskega življenja v javnem prostoru, naš cilj pa ne more biti manjši od družbeno sprejetega spoštovanja življenja od spočetja do naravne smrti.

Resnična zvezda je ženska, odprta za življenje

Judovsko dekle Marija, ki odgovori na božji klic in pod svoje srce sprejme samega božjega Sina, je najpomembnejši vzor v življenju vsake ženske. Predstavlja model sprejemanja  življenjske odločitve za družino in otroke, položene v jedro vsake ženske duše. Z osebno izbiro vsako dekle in ženska na ta klic odgovori po svoje, nikdar pa ne sme sprejeti končanja življenja nerojenega otroka kot nekaj sprejemljivega.  Strategi komunističnega uničenja družine in naroda dobro vedo, da lahko za nekaj normalnega prikažejo tudi polne jame in jaške zverinsko pobitih, če le uspejo pretrgati najbolj sveto vez med materjo in otrokom pod njenim srcem in v posmeh zdravi pameti takšno dejanje imenovati »pravico odločanja o lastnem telesu«. 

Bodo varno prihodnost Sloveniji izmolile in priborile zveste matere po naših domovih in pogumna dekleta, ki prihajajo v politiko?

Marijin vpliv pri osvobajanju sveta izpod jarma fašizma, nacizma in komunizma je velik.  Njena velika želja za človeštvo je, da bi živeli v miru, vsestransko napredovali in se veselili božjega stvarstva.
Sedanja politična stvarnost pa govori ravno nasprotno. Naraščajoča nestrpnost do kristjanov, nasilne migracije, novodobna poganska češčenja homoseksualne in lezbične spolnosti, uničevanje demokracije in izrinjanje Boga iz javnega življenja nas peljejo v zaton vrednot in propad naroda.
Ob grozečih nevarnostih se v pomoč vsem, ki molimo in delamo za mir in napredek pogosto vključi tudi Bog, najraje preko božje Matere, ki stiske človeštva najbolje razume.
Slovenci smo že stoletja pod posebnim varstvom božje Matere. V vojnah s Turki je Marija obvarovala naš narod in Evropo. S prikazovanji v Fatimi je Marija napovedala propad najbolj trdovratnega izmed totalitarizmov. Medtem ko sta nacizem in fašizem kmalu propadla, se je komunizem obdržal do danes in marsikje po svetu še vedno povzroča silno trpljenje. Tako je tudi v Sloveniji, zato je veliki šmaren za naš narod pomemben praznični trenutek, ko se zavemo, da v boju s kulturo smrti in silami zla nismo sami. Z nami  je Bog, posebej preko svoje matere Marije, ki dolga stoletja navdihuje slovenske matere in žene, ki pogosto neopažene in pozabljene garajo po naših kmetijah, molijo po samostanih, skrbijo za otroke in domove, urejajo vrtove, bivališča pa krasijo z rožami in veseljem do življenja.

Fantje in možje izrekamo svoje spoštovanje in zahvalo slovenskim ženam, materam in dekletom

Veliki šmaren je odlična priložnost, da se sinovi, fantje in možje zahvalimo našim materam, dekletom in ženam za neprecenljivo vlogo pri ohranjanju slovenstva, ki ga preko katolištva, slovenske  besede, kulture in petja prinašate našim otrokom.


Pri tem z istim občudovanjem spremljamo stare mame, ki podarjate svojo ljubezen z molitvijo rožnega venca in skrbjo za vnuke; matere, ki v naših družinah podpirate tri vogale in mlade ženske, ki v duhu marijanskega feminizma vstopate v politiko in javno življenje z jasno besedo za spoštovanje materinstva, očetovstva  in življenja od spočetja do naravne smrti.   

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top