Več kot 5.000 ljudi na Prešercu v podporo Majniški deklaraciji 2014!

Na današnjem shodu v podporo Majniški deklaraciji 2014 na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo preko 5000 ljudi. Hvala lepa za vašo podporo!

Zbrane je nagovoril tudi Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Poudaril je, da Majniška deklaracija 2014 v ospredje postavlja življenje in družino in povabil navzoče, da je to tudi vodilo njihovega življenja. Opozoril je tudi na to, da Evropski parlament in nekatere evropske institucije v tem mandatu dostikrat niso delale v dobro življenja in družine in dodal: "Naj bo Evropska unija znana po tem, da spoštuje življenje in družino."

"V obsodbi Janeza Janše piše, da je to sodba v imenu ljudstva. Ali je to sodba v našem imenu? (navzoči glasno vzklikajo: Ne, ne...) Verjamem, da se bo slej ko prej v Sloveniji ali v Evropi našlo sodišče, ki bo razveljavilo to sodbo... Vsaj tako pomembno pa je, da to sodbo razveljavi ljudstvo - tisto, v imenu katerega je bila napisana. Sodbo vojaškega sodišča iz leta 1988 je ljudstvo razvlejavilo dvakrat: Na prvih demokratičnih volitvah in na plebiscitu! To krivično sodbo pa bo trikrat. Na treh letošnjih volitvah!", je še povedal Primc. Vabimo, da si njegov nagovor pogledate v celotnem posnetku (3 min 20 s).

Majniško deklaracijo 2014 je do sedaj podpisalo že 35 civilnih organizacij in gibanj ter več kot 35.000 posameznikov.

Predsednik društva Evropska Slovenija dr. Damir Črnčec je v govoru povedal, da je današnji dan in Majniška deklaracija povezana s »širjenjem optimizma in perspektivnosti«. Dejal je, da je danes  »čas zbujanja, čas prebujanja, čas za novo Majniško deklaracijo.« Poudaril je, da potrebujemo Slovenijo, ki ne bo ujetnik moralne, finančne in ideološke zablode preteklosti. »Edina prava pot za Slovenijo je evropska pot.«

Dr. Mitja Štular, predsednik Civilne družbe za pravično Slovenijo, je dejal, da je izjemno razočaran. Poudaril je, da  »plešemo na slabo glasbo obupnih orkestrov, ki jih plačujemo mi.«  Vse zbrane na Prešernovem trgu pa je povabil k podpisu Majniške deklaracije, kjer »naj nas vse združuje vsebina.« Poudaril je, da Slovenija zmore več in da naj nas vse združi sodelovanje. »Potrebujemo odločnost, da ne bomo mirovali, dokler cilji iz Majniške deklaracije ne bodo doseženi. Naj živi pravična Slovenija,« je zaključil svoj nagovor Štular.

Teolog Ivan Štuhec, pa je dejal, da »sivi strici danes še marsikje ovajajo nedolžne, ki jim nato sodijo, vendar pa je nekoč štel znani kraj, in ne indični krog.« Nadalje je spregovoril o pravu v naši državi in dejal, da smo v naši državi imeli »revolucionarno pravo, ki je sodilo po  indicih, ideološkosti, razredni sovražnosti, nadaljevalo se je s pravno zaščito vseh, ki so sodelovali v pravnem sistemu prejšnjega totalitarnega sistema, s tem, da se je poudarilo drugo-razrednost zločinov storjenih po drugi sv. vojni z najvišjega mesta v državi, nadaljuje se s sodnimi postopki zoper verbalne delikte in obsodbami domnevnih dejanj, za katera se ne ve, kje so bila storjena, z  več kot očitnimi primeri kršenja zakonov in napada na človekovo dostojanstvo,« je dejal. Dodal je, da se danes nadaljuje s kadrovskimi rešitvami, polnih dvomov in pristranske preteklosti ter sedanjosti, da živimo v času, ko se tožilec in obsojenec sprehajata po mestu in sodnica veselo pleše, odeta v komunistične simbole, »nadaljuje pa se z zakonodajno latovščino, ki je postala nepregledna in nas prej ogroža kot varuje, saj so sodbe v imenu ljudstva pol pismene in neberljive.«

Majniško deklaracijo je prebral pesnik in igralec Tone Kuntner.

Na shodu so nastopili še dijakinja Lucija, Tadej Dejvi Hruševar, Lojze Peterle, Aleš Hojs, Milan Zver in Janez Janša. Gosta iz tujine sta bila Joseph Daul, predsednik Evropske ljudske stranke in Mikulas Dzurinda, nekdanji predsednik slovaške vlade.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top