Nekaj izboljšav in nekaj poslabšanja

V Državnem zboru poteka obravnava predloga novega Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Predlog prinaša nekaj manjših izboljšav, ki smo jih že dolgo čakali, kot so podaljšanje plačanega očetovskega dopusta (žal ob hkratni ukinitvi neplačanega dela tega dopusta), nekatere starševske pravice bodo lahko uveljavile tudi druge osebe, ki dejansko skrbijo za otroka (rejniki, skrbniki), nadomestilo za čas odmora za dojenje, pogojno podaljšanje pravice do dela s skrajšanim delovnim časom, malo izboljšano ureditev starševskega dodatka, poenostavitve nekaterih postopkov za delodajalce. Te bomo podrobneje predstavili, ko bodo dejansko stopile v veljavo.

Tokrat želim opozoriti na poslabšanja, ki jih prinaša ta predlog zakona, da ne bi bila kakšna družina po nepotrebnem prikrajšana. V Družinski pobudi smo pripravili predloge dopolnil k predlogu zakona, s katerimi bi iz njega odstranili predvidena poslabšanja ureditve. Poslanska skupina NSi jih je vložila v zakonodajni postopek, vladajoča koalicija pa je skoraj vsa zavrnila, čeprav za spremembe nima argumentov in čeprav bi bil strošek ohranitve veljavne ureditve zelo majhen. Ker bodo po novem na slabšem predvsem večje družine, se ne moremo znebiti vtisa, da gre za odklonilen odnos vlade do večjih družin in še posebej tistih staršev, ki se odločijo zaradi starševstva ostati doma.

Po novem bo tako težje dobiti podaljšan starševski dopust, če sta ob rojstvu novega otroka v družini že dva ali več starejših otrok. Danes podaljšan dopust pripada, če so ostali otroci mlajši od osem let, po novem le če še niso končali prvega razreda. Prikrajšane bodo torej družine s tremi in več otroki. Bistveno se bo skrajšalo trajanje pravice enega izmed staršev vsaj štirih otrok, ki zapusti trg dela, do prejemanja prispevkov za socialno varnost. Danes traja ta pravica do desetega leta starosti najmlajšega otroka po novem le do zaključka prvega razreda.

Če morda ravno razmišljate o možnosti, da bi zaradi skrbi za štiri ali več otrok ostali doma, je lahko smiselno, da pohitite, saj lahko do uveljavitve novega zakona še pridobite to pravico v danes veljavnem trajanju. Državni zbor mora opraviti še tretjo obravnavo zakona, tako da lahko okvirno pričakujemo, da bi novi zakon lahko začel veljati enkrat sredi marca.

Vlada je nameravala z novim zakonom vsem novorojenim otrokom odvzeti otroški dodatek za mesec, v katerem se rodijo. No, v tej točki je nekoliko popustila in upoštevala predlog Družinske pobude, da se ta pravica ohrani, a je skrajšala rok, v katerem jo je možno uveljaviti. Če je danes možno pridobiti otroški dodatek za čas od rojstva otroka naprej še v 90 dneh po rojstvu otroka, bo to v prihodnje možno le v 30 dneh. Zato vse bodoče novopečene starše opozarjamo, da se potrudijo in vlogo za otroški dodatek oddajo čim prej po rojstvu otroka, da ne bi po nepotrebnem izgubili za mesec ali celo več otroškega dodatka za tega otroka.
Ob koncu le še kratko opozorilo; če želite olajšave za otroke pri dohodnini uveljaviti drugače kot med letom, morate to storiti do 5. februarja, da bo vaša želja upoštevana že v informativnem izračunu. Več o tem bo v kratkem na www.druzinskapobuda.si.

Tomaž Merše

Članek je bil objavljen v tedniku Druzina, 26.1.2014

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top