Nestrpnost Lada Ambrožiča, varuha pravic gledalcev na RTVSLO

Lado Ambrožič je 7. maja 2013, petnajst dni po imenovanju za varuha pravic gledalcev in poslušačlcev, v spletni klepetalnici RTVSLO zapisal: »Želim si, da bi bila komunikacija med RTVS in gledalci, poslušalci in bralci strpna in prijazna, tehtna.«

Hitro se je izkazalo, da so te besede prazne, saj tiste, ki se ne strinjajo z njim grobo žali in je do njih nestrpen. Objavljamo njegov odziv na dopis gledalca Vilija Kovačiča. Vili Kovačič je sicer tudi predsednik društva DavkoplačevalciSeNeDamo, ki nasprotuje razsipništvu in nepreglednosti pri gradnji termoelektratne TEŠ6.

"Nadležni ste, g . Kovačič, nadležni kot muha, to postaja neznosno in meji na bolezen." Lado Ambrožič

Vili Kovačič je 20.12.2013 pisal voditelju Odmevov Slavku Bobovniku, ki je večer prej v oddaji Tarča gostil predstavnike parlamentarnih strank. Opozoril ga je, da v oddaji ni bilo nobene besede o TEŠ6. Dopis je poslal novinarju Bobovniku in še nekaterim naslovnikom, med njimi tudi »varuhu« Ladu Ambrožiču. 

V prvem odgovoru ga "varuh" Ambrožič prosi, naj mu več ne piše. Ko pa Kovačič vendarle ne odneha, mu v drugem odgovoru Ambrožič nestrpno in žaljivo odgovori med drugim naslednje besede: »Povejte vendar, kaj ste počeli doslej, po čem naj Vas sodimo in cenimo. Iz anonimnosti Vas je popeljala Televizija, čeprav učinka Vaših akcij ni bilo opaziti. Si pa kljub temu delate utvaro, da nekaj pomenite. Kje, lepo prosim?... Če ne morete storiti kaj dobrega, si svojih kompleksov ne zdravite s hudobijami. Nadležni ste, g . Kovačič, nadležni kot muha, to postaja neznosno in meji na bolezen.«

Oglasil se je tudi Matevž Krivic

Takšna Ambrožičeva grobost je bila preveč za Matevža Krivica, enega prejemnikov njune korespondence. Krivic je v dopisu Ambrožiču, Kovačiču in še nekaterim naslovnikom podprl Kovačičevo pravico, da varuhu pravic gledalcev in poslušalcev na javni RTV piše svoja mnenja ter kot neprimerne zavrnil Ambrožičeve žalitve. Na koncu je zapisal: »Kot državljan in kot gledalec TVS odločno podpiram njegovo (Kovačičevo, op. ur.) pravico POVEDATI – in našo pravico IZVEDETI – še kaj drugega kot samo politično in interesno prefiltrirane informacije.«

Z dovoljenjem Vilija Kovačiča objavljamo celotno dopisovanje med njim , Ladom Ambrožičem in Matevžem Krivcem, ki je razgalilo Ambrožiča, ne kot varuha, ampak zatiralca pravic gledalcev in poslušalcev RTVSLO.

Vili Kovačič:
From: Vili Kovačič
Sent: Friday, December 20, 2013 12:01 AM
To: Bobovnik Slavko
Cc: Pesek Rosvita; Bergant Igor; Bizilj Ljerka; Varuh; Krejac Vlado; Juvan Majda; Horvat Petrovcic Ksenija
Subject: Re: TE6 čez 15 let
Importance: High

G. Bobovnik, nekaj bistvenega ste izpustili nocoj v Tarči ali pa ste se temu načrtno izognili !

Zabaviščni park TEŠ6 je zabaviščna zgodba že danes, ne  čez 15 let, kot je prikazano na sliki.

V današnji Tarči smo pričakovali obravnavo problemov, ki jih je navedla KPK pri svojem dramatičnem odstopu. Zdravstvo, banke in ....TEŠ6... Žal ste naredili pragmatičen preobrat in TEŠ6 izpustili. Očitno je to politika hiše. Trdnjava slovenskega nacional-socializma v Ljudski republiki Šaleška dolina pa s tem ostaja nedotaknjena, dokler se ne bo sesula sama vase.  Reka Drava pa se bo očitno še naprej zlivala v Pako. Dokler bo vode na pretek.
TEŠ6 je samo posledično ekonomski, okoljski, razvojni in pravni problem, v osnovi je problem nedelovanja DEMOKRACIJE in medijske  zaščite mafijskega projekta.

Lep pozdrav in dosti uspeha do naslednje Tarče, ki bo posvečena – o tem sem prepričan, TEŠ6. Televizijo sodimo tudi po tem kaj ne predvaja in  čemu se izogiba.

Lep pozdrav,    Vili Kovačič

Na to mu »varuh« Lado Ambrožič odgovori:
From: Varuh
Sent: Friday, December 20, 2013 8:11 AM
To: 'Vili Kovačič'
Subject: RE: TE6 čez 15 let
 
G. Kovačič

Že tretjič Vas lepo prosim, da mi ne pošiljate več Vaših sporočil.

Lado Ambrožič

Odgovor Viija Kovačiča:
From: Vili Kovačič
Sent: Friday, December 20, 2013 11:22 AM
To: Varuh
Cc: Pesek Rosvita; Bergant Igor; varuh@varuh-rs.si; Hribar Aleksander; Bizilj Ljerka; Krejac Vlado; Juvan Majda; Horvat Petrovcic Ksenija
Subject: Re: TE6 čez 15 let
Importance: High

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev gospod Vlado Ambrožič,
Fasciniran sem nad vašim pišmeuharstvom, ki ga s tem izkazujete do mene in gledalcev. Žal sem se zmotil, ko sem mislil, da ste demokrat in senzibilen do človekovih – tudi, gledalčevih pravic, za kar vas na koncu koncev plačujemo. Svetujem pa Vam, da me daste na filter in ne boste imeli več problema z mano. Jaz vas bom še vedno imel na svojem seznamu pomembnih prejemnikov. Prezir, ki ga izžarevate pa ni pravi način komuniciranja, ko in kadar Vam zmanjka argumentov. Je pa znak intelektualne podhranjenosti, lenobe ali strahu ! Za kaj točno pri Vas gre, še nisem uspel ugotoviti. Lahko je tudi mix vsega trojega. Vendar gospod Ambrožič vedite, da Vas gledalci in poslušalci ne plačujemo za to. Niti ne zato,  kar ne počnete, pač pa za to, da končno kaj naredite za nas in človekove (tudi gledalčeve) politične pravice, ki so Vam očitno španska vas.  V tem pogledu je bila gospa Miša Molk boljša od Vas. 

Lep pozdrav in brez zamere ! Vili Kovačič

Škandalozen odgovor »varuha« Lada Ambrožiča:
From: Varuh
Sent: Friday, December 20, 2013 12:28 PM
To: 'Vili Kovačič' ; Varuh
G. Kovačič
Vidim, da obvladate vse, od filozofije, psihoanalize,  ekonomije, zgodovine pa vse do jedrske fizike. Zame in za moje sposobnosti je to kar preveč!

Ponovno Vas prosim, da me ne vključujete več v Vaše silne korespondence. Ker ne maram papagajstva in Vašega spletkarstva. Za slehernega na TVS veste, kaj vse dela narobe in česa sploh ne počne, kar bi moral, o Vas pa ne vemo ničesar. Povejte vendar, kaj ste počeli doslej, po čem naj Vas sodimo in cenimo. Iz anonimnosti Vas je popeljala Televizija, čeprav učinka Vaših akcij ni bilo opaziti. Si pa kljub temu delate utvaro, da nekaj pomenite. Kje, lepo prosim?

Kako si lahko dovolite, da najino (vsiljeno) komunikacijo posredujete vsem in vsakomur! Ta Vaša netaktnost je tudi bila razlog, da sem prekinil dopisovanje z Vami, saj je v civiliziranem svetu posredovanje osebnih sporočil drugim osebam nepojmljivo. Če ne morete storiti kaj dobrega, si svojih kompleksov ne zdravite s hudobijami. Nadležni ste, g . Kovačič, nadležni kot muha, to postaja neznosno in meji na bolezen. Polemiziranje z Vami je kontraproduktivno, nujno se spremeni v prepiranje in zmerjanje. Jaz si tega res ne želim.

Vesel Božič in srečno novo leto!

Lado Ambrožič


Na ta zelo žaljiv dopis mu Vili Kovačič odgovori:

From: Vili Kovačič [mailto:]
Sent: Saturday, December 21, 2013 10:31 AM
To: Varuh
Cc: Pesek Rosvita; 'Bobovnik Slavko'; Bergant Igor; varuh@varuh-rs.si;  Hribar Aleksander; Bizilj Ljerka; Krejac Vlado; Juvan Majda; Horvat Petrovcic Ksenija; Molk Misa;Marcel �tefan�i� jr.; Martina Sumenjak - Sabol; 'Igor Koršič'; 6. maj; Matevz Krivic; Dusan Jovanovic;  'Aktivni Državljan'; veljko rus
Subject: Re: TE6 čez 15 let

Gospod VARUH Vlado Ambrožič – za slovo od letošnjega leta le še ena replika,
Najprej hvala za razkritje mojih temnih lastnosti. Enkratni ste kot Varuh in kot človek, ki ne obvlada ničesar, v tem ste skoraj enaki meni. Vas pa seveda ne bom izločil z agende, sami me blokirajte pri mojih “silnih korespondencah”. Vam pa priporočam, prenehajte se najprej bati samega sebe, potem bo možen normalen stik z mano. Povejte pa vendarle kdaj in kje sem vas (o)zmerjal, razen v zadnjem dopisu. Danes pa vas bom drugič.
G. Ambrožič, najprej si morate kot javni uslužbenec zaslužiti plačo, ki Vam jo naročniki financiramo  za ničevo – neopravljeno, delo.
Seveda vem kaj TVSLO ne počne pa bi morala početi, to je pač eklatantno in evidentno in 100 % dokazljivo. Vam pa se kot Varuhu o tem niti ne sanja in se iz kritike in kritikov norčujete. Katastrofa je kako pojmujete svojo vlogo. Ki je postala kreatura vaše funkcije in človeške podobe. “Iz anonimnosti Vas  je popeljala televizija” ste zapisali o meni. Strašanska samohvala in moja ne-zahvala  TV, ki je sistematično  prikrivala resnico o TEŠ6 in se ji še zdaj uspešno  izogiba. Jaz sem tu nepomemben, pomembna pa je laž, ki ste jo Vi in vaša ustanova čislali kot resnico. Glavna metoda pa je seveda molk, kajti z njim se, ustvarja videz napredka, ki ga le sem in tja zmotijo nekateri nepridipravi mojega kova.   

Bil sem počaščen za korespondiranje z Vami in pa obenem naiven v mišljenju, da je VARUH ustanova, ki bo v korist in na strani gledalcev. Gospod Ambrožič, izkazalo pa se je le to, da slabo blefirate Varuha. Prav nasprotno kot ustanova RTVSLO, ki kot celota odlično blefira demokratičnost svoje podobe.  Seveda pa na račun tega, da si ne pusti nastaviti zrcala svojemu početju.

Pa še nekaj, sporočila Varuhu – javnemu uslužbencu, niso osebna sporočila, je pa hudobija, ko Varuh kritiko svojega dela razglaša za spletkarstvo in hudobijo. Če so Vas razen mene, zmerjali drugi, obračunajte z njimi. Če vas je seveda kaj pod pasom. Hvala Vam za potrpežljivost in kljub vsemu nekakšno odzivnost, ki je pri drugih ni zaslediti.  Krog naslovnikov pa sem danes še nekoliko razširil, ke gre za VAS VARUHA, za javno osebo torej. Naj čimveč ljudi vidi, kaj je na stvari.
Če me pa vprašate kdo sem, Vam odgovarjam: sem NIHČE in to mi zadošča. Vi se pa še naprej  klanjajte tistim, ki so “nekaj”.
Čim manj uspeha pri tem Vam želim pred in po Božiču, sploh pa ne v novem letu.

S tovariškim pozdravom  - Nihče z imenom in priimkom:                        Vili Kovačič

Na nestrpen in žaljiv dopis »varuha« Ambrožiča se odzove Matevž Krivic kot eden od prejemnikov te korespondence:

Subject: Re: TE6 čez 15 let

Spoštovani g. Ambrožič!
Zbodle so me zlasti naslednje Vaše besede, namenjene Viliju Kovačiču: » ... o Vas pa ne vemo ničesar. Povejte vendar, kaj ste počeli doslej, po čem naj Vas sodimo in cenimo. Iz anonimnosti Vas je popeljala Televizija, čeprav učinka Vaših akcij ni bilo opaziti. Si pa kljub temu delate utvaro, da nekaj pomenite. Kje, lepo prosim?«
Zelo mi je bil všeč Vilijev odgovor: »Če me pa vprašate kdo sem, Vam odgovarjam: sem NIHČE in to mi zadošča. Vi se pa še naprej  klanjajte tistim, ki so “nekaj”.«
Sam sicer ne mislim, da se Vi »klanjate tistim zgoraj« - kljub temu pa bi rad k Vašim zgoraj citiranim besedam nekaj pripomnil. Iz njih se da sklepati, da ste zagovornik (zame nesprejemljivega) pojmovanja, da je bolj kot to, KAJ kdo želi javnosti povedati (npr. prekjavne televizije), pomembno to, KDO želi (in sme) javnosti prek televizije kaj povedati.

Vili Kovačič, mimogrede rečeno, tudi ni NIHČE (kot se Vam je sam predstavil) – sam ga poznam kot enega od »prvoborcev« slovenske politične pomladi (leta 1964 na Ekonomski fakulteti – Perspektive itd.), če vse njegovo nadaljnje življenje povsem zanemarimo – ampak to tu ni pomembno. Pomembno je (v mojih, resda v tem pogledu laičnih očeh) nekaj drugega: da se iz dneva v dan vse bolj potrjuje utemeljenost njegovega večletnega navidezno »donkihotskega« zaletavanja v tisti ogromni mlin na veter v Velenju – vsi mediji na čelu z javno RTV pa so zanj in za njegovo plat resnice kljub temu vedno bolj zaprti.

Kot državljan in kot gledalec TVS odločno podpiram njegovo pravico POVEDATI – in našo pravico IZVEDETI – še kaj drugega kot samo politično in interesno prefiltrirane informacije.

S spoštovanjem,
Matevž Krivic

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top