Nizozemska bo legalizirala medicinsko zastrupitev neozdravljivo bolnih otrok, starih samo eno leto

Nizozemska bo razširila svoje predpise o evtanaziji, tako da bodo vključevali tudi pomoč pri smrti otrok, starih od 1 do 12 let. 

"Veljavna shema za prekinitev nosečnosti in prekinitev življenja novorojenčkov (LZA/LP) bo spremenjena in razširjena tako, da bo vključevala tudi prekinitev življenja otrok, starih od 1 do 12 let," je bilo v začetku meseca objavljeno v sporočilu nizozemske vlade.

"To zadeva majhno skupino neozdravljivo bolnih otrok, ki brezupno in neznosno trpijo, katerih možnosti paliativne oskrbe ne zadostujejo za lajšanje njihovega trpljenja in za katere se pričakuje, da bodo umrli v bližnji prihodnosti."

V prispevku je bilo navedeno, da je "prekinitev življenja edina razumna možnost za končanje brezupnega in neznosnega otrokovega trpljenja", ter da v to kategorijo spada od pet do deset otrok na leto. 

Nizozemska je bila leta 2002 prva država na svetu, ki je pod strogimi pogoji uzakonila evtanazijo. O vseh primerih evtanazije je treba poročati komisijam za zdravniški pregled.

Zakon je že omogočal evtanazijo neozdravljivo bolnih dojenčkov do prvega leta starosti in otrok, starejših od 12 let.

Nizozemska ne bi bila prva država, ki bi dovolila smrt z zdravniško pomočjo za otroke vseh starosti. Belgija jo dovoljuje od leta 2014.

Razširjena pravila o evtanaziji so na spletu naletela na precej kritik, med drugim s strani izvršnega direktorja družb Tesla in Twitter Elona Muska, ki je dejal, da podpira pravico odraslih, da končajo svoje življenje, vendar je pri otrocih postavil mejo. "Strinjam se s samomorom s pomočjo, če je nekdo odrasla oseba, vsekakor pa ne otroci," je Musk zapisal v torek na Twitterju. "Ne brez razloga imamo določeno starostno mejo za privolitev." Nekateri uporabniki Twitterja so se na Muska odzvali negativno s komentarji, kot sta "življenje je dragoceno" in "zavedate se, da bo to privedlo do tega, da bodo ljudje potisnjeni v to, če bodo obravnavani kot izčrpavanje gospodarstva, kajne?"

Samomor z zdravniško pomočjo je že desetletja vroča tema razprav po ZDA, vendar se letos krepi prizadevanje za legalizacijo te sporne prakse v več državah. Od Oregona leta 1997 je deset drugih držav in okrožje Kolumbija uzakonilo, da lahko neozdravljivo bolni bolnik svojega zdravnika zaprosi za smrtonosni koktajl zdravil, ki ga zaužije, da bi umrl. Med njimi so Kalifornija, Montana, Vermont, Washington, New Jersey in Havaji. Zakonodajalci v še desetih državah so leta 2023 predstavili zakone o samomoru z zdravniško pomočjo.

Vir

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top