Oče Aleš in njegova pravica

Ljubljanska občina dodelitev nadomestila za prevoz otroka v šolo pogojuje s kaprico aktivistov teorije spola. Ti hočejo iz uradne upravne rabe ukiniti besedi "mama" in "oče" ter namesto njiju uvesti edninsko brezspolno besedo "starš". Temu se je uprl Aleš Primc, o čemer smo že poročali.

Na mestni občini po Primčevi pritožbi vztrajajo pri ukinitvi besed "mama" in "oče" iz uradnega poslovalnega jezika Mestne občine Ljubljana. Ker za njihovo kaprico stoji zgolj puhla radikalna ideologija, ki ne priznava ženskega in moškega spola ter pomena mame in očeta za otroka, nimajo nobenih utemeljenih argumentov. Uveljavljajo svojo moč, da določajo, kaj je prav, njihove lastne navedbe pa celo potrjujejo, da ima Aleš Primc prav. Na to jih v svojem odgovoru, ki ga v nadaljevanju v celoti objavljamo, tudi opozori. 

Po naših informacijah se Primc pripravlja, da bo svojo očetovsko pravico iskal vse do Evropskega sodišča za človekove pravice. V svoji neomajnosti pri iskanju očetovske pravice spominja na Cankarjevega hlapca Jerneja. Upajmo, da bo uspešnejši.

Odgovor Aleša Primca na zavrnitev besede "oče" v pogodbi z dne 10. 4. 2017

"Spoštovani gospe Nataša Naumović in Vesna Korent,

hvala lepa za vajin odgovor.

Cenim, da želite biti praktični, vendar, prosim, ne na način, da potvarjate poimenovanja družinskih razmerij. Če res želite biti praktični, predlagam, da uporabite pogodbo, kjer sem vnesel popravke "oče" in jo podpisal. Poleg tega predlagam, da poenostavite zelo zbirokratiziran postopek izplačevanja nadomestila za prevoz šolarja, namesto da izrivate besedi "mama" in "oče" iz poslovnega jezika Mestne občine Ljubljana. To izplačilo se namreč ne izplačuje na podlagi pogodbenega razmerja, ampak na podlagi zakona, ki določa to pravico, če občina ne zagotavlja prevoza v in iz šole.

Glede na to, da delate pogodbeno razmerje, vas prosim, da spoštujete enakopravnost pogodbenih strani in upoštevate, da kot pogodbena stranka pričakujem, da sem v pogodbi poimenovan kot oče. V primeru, da tega ne boste storili, mi kot pogodbeni strani diskriminatorno onemogočate pravico, ki mi po zakonu pripada. To je ne le kršitev zakona, ampak tudi Ustave Republike Slovenije ter Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic.

Glede vaše razlage "vsebinske ustreznosti" vam ponovno poudarjam, da beseda "starš" ni pomensko enakovredna besedi "oče", kot trdite v svojem dopisu. To priznavate tudi sami, saj v dopisu sami pravita, da kot "starša" razumete med drugim npr. tudi rejnika, očima itd.

Rejnik, očim, skrbnik itn. lahko nadomeščajo odsotnega očeta, vendar zato še niso otrokov oče. Takšno pravno razmerje po zakonu nastane samo v primeru posvojitve. Si predstavljate, kako se ob vaši razlagi počutijo npr. ločeni očetje, ki ne živijo s svojim otrokom?

Spoštovani gospe, lepo vaju prosim, da me spoštujete kot eno od pogodbenih strank ter mi ne vsiljujete besede "starš", ampak mi dovolite, da sem v pogodbi poimenovan kot "oče". Take pogodbe, kot mi jo vsiljujete, ne bom podpisal. Tudi ob zavedanju, da boste naši družini na ta način protizakonito in protiustavno ukinili pravico, ki mojemu otroku po zakonu pripada.

Lepo pozdravljeni,

Aleš Primc"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top