Onečaščenje kapelice na Šmarni gori

Na Policijski upravi Ljubljana so v ponedeljek 2. 1. 2017 dobili prijavo, da so neznanci z napisi Allahu Akhbar in Sharia oskrunili kapelico na Šmarni gori.

Kot so povedali za STA, zadevo še preiskujejo. Dejanje je že obsodila Islamska skupnost v Sloveniji. Da gre za dejanje, usmerjeno proti sožitju med verskimi skupnostmi, so ocenili v Slovenski škofovski konferenci.

V Islamski skupnosti v Sloveniji so v svojem odzivu zapisali, da ostro obsojajo vandalizem, ki se je zgodil na kapelici. Takšna dejanja so za njihovo skupnost nesprejemljiva, zato pričakujejo, da bo policija izsledila storilce in ustrezno ukrepala.

Slovenska škofovska konferenca z zaskrbljenostjo spremlja pojave verske nestrpnosti in oskrunitve verskih objektov v Sloveniji, so zapisali. Grafit na kapelici na Šmarni gori razumejo kot dejanje, ki je usmerjeno proti mirnemu sožitju med verskimi skupnostmi v Sloveniji. Zato se pridružujejo pozivu Islamske skupnosti v Sloveniji, naj pristojni državni organi odkrijejo storilce in ustrezno ukrepajo.

Obenem pozivajo državne oblasti, civilno družbene organizacije in medije, da se v slovenski javnosti zavzemajo za spoštljiv odnos do verskih skupnosti, vernikov in prostorov, v katerih izvajajo versko dejavnost.

Vandalizem nad kapelico na Šmarni gori je ostro obsodil tudi predsednik DZ Milan Brglez. "Gre za nezaslišano dejanje, ki kaže na nestrpnost do verujočih. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za nobeno obliko nestrpnosti," je navedel za STA. Vse državljane in državljanke je pozval, da prihodnost naše države gradimo ne glede na svetovnonazorske razlike, na tistem, kar nas združuje, saj bo naša domovina le tako imela prihodnost.

Že v minulem letu je bilo v Sloveniji več skrunitev verskih objektov in stvari. V začetku leta so neznanci na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani dvakrat odvrgli svinjske glave. Junija je vandal z žaljivimi vsebinami popisal fasado celjske stolnice, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike. V novembru se je neznani storilec spravil na koprsko stolnico, ko je s kladivom razbil stekleno pregrado na oltarju in nato poškodoval dragocen kip Žalostne Matere Božje.

Izjava SŠK:

Slovenska škofovska konferenca z zaskrbljenostjo spremlja pojave verske nestrpnosti in onečaščanja verskih objektov v Sloveniji. Grafit na kapelici na Šmarni gori pri Ljubljani (2. 1. 2017) razumemo kot dejanje, ki je usmerjeno proti mirnemu sožitju med verskimi skupnostmi v Sloveniji. Zato se pridružujemo pozivu Islamske skupnosti v R. Sloveniji, da naj pristojni državni organi odkrijejo storilce in ustrezno ukrepajo. Obenem pozivamo državne oblasti, civilno družbene organizacije in medije, da se v slovenski javnosti zavzemajo za spoštljiv odnos do verskih skupnosti, vernikov in prostorov, v katerih izvajajo versko dejavnost.

dr. Tadej Strehovec
tiskovni predstavnik SŠK

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top